Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

: 4-6
: 1 hr 30 min
: 40 min
           
: 12 hr

Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια –ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα και βραστερά- και αποκτούν μια ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή, φουρνιστή γεύση που δεν συγκρίνεται. Παραδοσιακά, τα ψήνουν για πολλές ώρες σε πήλινη γάστρα, αλλά εδώ, για να κερδίσουμε χρόνο χωρίς να χάσουμε σε γεύση, τα βράζουμε πρώτα στην κατσαρόλα και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο, μαζί με τα καρυκεύματα.

Υλικά
  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι (δεν τις στραγγίζω από το λάδι τους), κομμένες σε λωρίδες
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό. Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2 Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνω 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω και σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσω γάστρα, τη σκεπάζω με το καπάκι της).
  • Βήμα 5 Ψήνω τα ρεβίθια για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρω ζεστά ή κρύα.