προορισμός…γεύση!

Πράσινες, κόκκινες, ή κίτρινες ακόμα και πορτοκαλί, οι πιπεριές έχουν αυτή τη γλυκιά γεύση που αρέσει πολύ. Να σας πω, πως η πράσινη πιπεριά είναι η ίδια με την κόκκινη, την κίτρινη και την πορτοκαλί πιπεριά, που την μαζεύουν πριν προλάβει να αλλάξει χρώμα.
Οι πιπεριές έχουν λίγες θερμίδες, και είναι ένα λαχανικό που δίνει ζωντάνια και χρώμα στα φαγητά μας. Αν θέλετε να τις καταναλώστε φρέσκιες, η καλύτερη εποχή τους είναι από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.
Προτιμήστε πιπεριές με σάρκα και γυαλιστερό δέρμα. Φυλάξτε τες στο συρτάρι του ψυγείου για περίπου 8 ημέρες.
Εκτός από τα ωραία μας γεμιστά στο φούρνο, μπορείτε να τις μαγειρέψτε επίσης στο τηγάνι, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στον ατμό.
Αν θέλετε να τις συντηρήσετε στο λάδι και να τις απολαμβάνετε σαν μεζεδάκι μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο.

Πιπεριές γεμιστές με κινόα και λαχανικά

Πιπεριές γεμιστές με κινόα και λαχανικά


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Πλένετε τις πιπεριές και τις στεγνώνετε με πετσέτα. Τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. Τις αραδιάζετε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε για 25-30 λεπτά. Η φλοίδα τους θα αρχίσει να μαυρίζει. Βγάλτε τις πιπεριές από το φούρνο και σκεπάστε τες με αλουμινόχαρτο για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια θα μπορείτε με αυτό τον τρόπο να τις ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Μπορείτε να τις φάτε αμέσως, ή να τις διατηρείστε σε ελαιόλαδο.
Για τα γεμιστά υπολογίστε περίπου, 1 ώρα ψήσιμο με κρέας ή ορφανά.

Πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι με βασιλικό


Αν αγαπάτε το τηγάνι, υπάρχει και εκεί τρόπος μαγειρέματος. Αν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε ένα ωραίο μπριάμ που να περιέχει και πιπεριές, το τηγάνι ή στο wok είναι η καλύτερη λύση. Έχετε μόνο να ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλύνετε καλά τις πιπεριές και στεγνώστε τες. Αφαιρέστε τους σπόρους. Κόψτε τες σε λωρίδες ή σε φέτες. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρευτούν. Βάλτε τις πιπεριές στο τηγάνι και σοτάρετε για 5 έως 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Οι πιπεριές πρέπει να γίνουν τρυφερές, παραμένοντας ελαφρώς τραγανές. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο καλαμπόκι, καρότο και σάλτσα σόγιας για μια ασιατικής συνταγή.


Αν τώρα βιάζεστε πολύ, προτείνω το φούρνο μικροκυμάτων. Πλύνετε τις πιπεριές σας και στεγνώστε τες καλά. Κόψτε τες όπως θέλετε, σε φέτες, λωρίδες ή κύβους. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε όλους τους σπόρους. Κόψτε τα σε ένα ομοιόμορφο μέγεθος για να μαγειρευτούν όλα το ίδιο. Τοποθετήστε τις πιπεριές σε ένα πιάτο στο οποίο θα προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας νερό. Καλύψτε με μια ειδική μεμβράνη μαγειρέματος. Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 έως 2 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος που τις έχετε κόψει). Ανακατέψτε τις πιπεριές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μπορείτε να τις αφήσετε να κρυώσουν και να τις προσθέσετε σε σαλάτες ή να τις ανακατέψετε με λίγα μπαχαρικά και ρύζι.

Μύδια σε σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

Μύδια σε σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης


Τέλος, μπορείτε να τις μαγειρέψτε και στον ατμό. Και να ξέρετε ότι είναι ο πιο υγιεινός και καλύτερος τρόπος. Με αυτό τον τρόπο, διατηρούνται οι διατροφικές ιδιότητές τους.
Πλύνετε λοιπόν, τις πιπεριές και στεγνώστε τες καλά με μια καθαρή πετσέτα. Κόψτε τες σε κανονικές λωρίδες για να μαγειρευτούν σωστά. Βάλτε τα στο καλάθι που έχετε στον ατμομάγειρα. Γεμίστε με νερό και ζεστάνετε. Αφήστε να μαγειρευτούν για 10 με 15 λεπτά. Μπορείτε να τις φάτε ζεστές με ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά. Αλλιώς αφήστε να κρυώσουν και να τις συνδυάσετε με φρέσκο κατσικίσιο τυρί.

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *