Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ «ΣΚΑΜΠΙ»

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ «ΣΚΑΜΠΙ»

Στην μαγειρική, ο όρος Scampi ξεκίνησε από έναν νορβηγικό αστακό που μοιάζει σε γεύση περισσότερο με την καραβίδα. Με τα χρόνια, scampi «μεταφράστηκε» ως μέθοδος παρασκευής θαλασσινών. Tόσο στην Βρετανία όσο και στην Αμερική, η λέξη αναφέρεται στην μέθοδο παρασκευής παρά στο υλικό.
Προσωπικά, μεταξύ κοχυλιών και οστρακοειδών, τις γαρίδες σκάμπι τις θεωρώ νοστιμότερες. Μου αρέσει πολύ αυτή η λευκή σάρκα που έχουν και η τόσο λεπτή γεύση τους. Αν θέλετε πραγματικά να φάτε καλή γαρίδα σκάμπι, επιλέξτε να πάτε στην ψαραγορά και να αγοράσετε φρέσκες. Οι ζωντανές γαρίδες μπορεί να τις βλέπετε να είναι ακίνητες στο πάγκο ψαριών, αλλά θα αρχίζουν να κουνιούνται αν τις πιάσετε. Μπορείτε να τις κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι να τις μαγειρέψετε, αλλά όχι για πολλές ώρες. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ζωντανές στο πάγκο του ψαρά σας, επιλέξτε φρεσκοκατεψυγμένες. Πώς τις μαγειρεύουμε;

Γαρίδες σκάμπι βραστές
Να ξέρετε πως βραστές είναι το ιδανικό μαγείρεμα ειδικά αν είναι φρέσκες. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε 1 χούφτα χονδρό αλάτι. Μετρήστε 30 γραμμάρια ανά λίτρο όπως το θαλασσινό νερό. Φτιάξτε ένα ζωμό, βάζοντας 1 καρότο, 1 κρεμμύδι και 1 κλωνάρι σέλινου κομμένο σε φέτες. Αφήστε να πάρει μια πρώτη βράση. Μόλις αρχίσει και κοχλάσει, βάλτε τα σκάμπι όλα μαζί για να έχετε ένα ομοιόμορφο βράσιμο. Μόλις τα σκάμπι αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, αφήστε ακόμα ένα 1 λεπτό να βράσουν πριν τα στραγγίσετε. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν τα φάτε. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με μια ωραία σπιτική μαγιονέζα.

Γαρίδες σκάμπι στο τηγάνι
Μπορείτε επίσης να τις μαγειρέψετε και στο τηγάνι με αρωματικά βότανα. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για φρέσκες μικρές γαρίδες σκάμπι. Εάν επιλέξετε κατεψυγμένες, θα πρέπει πρώτα να τις ξεπαγώσετε πριν τις μαγειρέψετε. Ξεκινήστε με το καθάρισμά τους κρατώντας μόνο την ουρά.
Σε ένα ζεστό τηγάνι, βάλτε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό. Στη συνέχεια, βάλτε τις ουρές ανακατεύοντας καλά και αφήστε για 4 με 5 λεπτά στη μέγιστη θερμοκρασία. Προσθέστε πιπέρι και λίγο αλάτι. Σβήστε με λίγο κονιάκ πριν σερβίρετε με άσπρο ρύζι ή λαχανικά.

Γαρίδες σκάμπι το φούρνο
Αν έχετε μεγάλες γαρίδες, τότε μαγειρέψτε τες στο φούρνο, είναι καλύτερα. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 240°C. Εν τω μεταξύ, κάντε μια χαρακιά στις γαρίδες κατά μήκος. Αφαιρέστε το μαύρο έντερο. Βάλτε τες σε ένα ταψί πάνω σε μια λαδόκολλα. Προσθέστε λίγο βούτυρο ή λάδι. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για 8 έως 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους.

Γαρίδες σκάμπι τον ατμό
Πιστεύω πως στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος γιατί διατηρούν έτσι όλη τους τη γεύση χωρίς να στεγνώσουν. Ξεπλύνετε τες καλά πριν τις βάλετε ολόκληρες στο καλάθι ατμού του ατμομάγειρα σας. Γεμίστε το κάτω μέρος του ατμομάγειρα με νερό. Προσθέστε βότανα. Τοποθετήστε το καλάθι ατμού από πάνω του. Μαγειρέψτε για 3 έως 5 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των γαρίδων. Αν τις βάλετε στη χύτρα, ο χρόνος μαγειρέματος θα ξεκινήσει από το σφύριγμα που θα ακούσετε. Τέλος βγάλτε τες από το καλάθι ατμού και βυθίστε τες σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Απολαύστε τες χλιαρές ή κρύες με μια ωραία και σπιτική μαγιονέζα.

Για τις κατεψυγμένες γαρίδες
Τις κατεψυγμένες γαρίδες μπορείτε να τις διαχειριστείτε όπως ακριβώς και τις φρέσκες. Βέβαια, η διαφορά είναι στη νοστιμιά. Αν θέλετε να τις βράσετε, ξεκινήστε βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ένα καρότο, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά πριν ρίξετε τις γαρίδες, όπως είναι κατεψυγμένες. Αφήστε να ξαναπάρει βράση και μαγειρέψτε για 4-6 λεπτά πριν τις στραγγίσετε. Στον ατμομάγειρα υπολογίστε 8 λεπτά πάντα μαζί με ένα ζωμό. Τέλος, μπορείτε να τις βάλετε και σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς για 7 λεπτά σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, και αρωματικά βότανα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Related Posts

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

Τι γνωρίζετε για το φυτό αυτό; Τα αρχαία χρόνια η γλυκόριζα είχε πολλές χρήσεις ενώ την χρησιμοποιούσαν ακόμη και ως φάρμακο για το άσθμα! Οι χρήσεις της στη μαγειρική όμως είναι ελάχιστες και είναι κρίμα! Είναι ένα υλικό γλυκό αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρό. Στη ζαχαροπλαστική […]

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υπέρ-αρωματικό κέικ με ζουμερά αχλάδια που έχουμε ποσάρει σε μηλίτη. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην μαλακώσουν εντελώς αλλά να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.