ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Χρώμα και άρωμα στο ριζότο που θα λατρέψετε. Ο πολτός σκόρδου σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα γίνονται το τέλειο «χαλί» για τις γαρίδες.
Υλικά
- Για το ριζότο
- 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα Σερρών
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες ή θαλασσινών
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, σε φλοίδες, για το σερβίρισμα
- Για την πράσινη κρέμα
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 1 ματσάκι ρόκα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
- 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τον ζωμό γαρίδας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
- 1 λίτρο νερό
- Για τις γαρίδες
- 12 γαρίδες μεγάλες, χωρίς κελύφη και έντερα (κρατάω τα κεφάλια και τα κελύφη για το ζωμό)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
- 2 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Για τον ζωμό: Bάζω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κεφάλια και τα κελύφη, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον μαραθόσπορο.
- Βήμα 2 Σωτάρω σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το νερό και αφήνω τον ζωμό να σιγοβράζει όση ώρα ετοιμάζω την κρέμα.
- Βήμα 3 Για την πράσινη κρέμα: Καθαρίζω, πλένω, στεγνώνω και ψιλοκόβω τα χορταρικά. Τα βάζω στο μπλέντερ και προσθέτω το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή, πράσινη κρέμα.
- Βήμα 4 Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτω το τυρί και την πάστα σκόρδου και ανακατεύω καλά.
- Βήμα 5 Για το ριζότο: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το ρύζι. Πασπαλίζω με το τζίντζερ και τον μαραθόσπορο και σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
- Βήμα 6 Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, τοποθετώ ένα σουρωτήρι επάνω στην κατσαρόλα και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω 2 γεμάτες κουταλιές ζωμό. Συνεχίζω προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που βλέπω ότι έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση και μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, αλ ντέντε. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει 20-25 λεπτά περίπου.
- Βήμα 7 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την πράσινη κρέμα. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το ριζότο σε μια μεγάλη πιατέλα. Στολίζω με τις γαρίδες και σερβίρω με λίγες φλοίδες παρμεζάνας.
- Βήμα 8 Για τις γαρίδες: Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζω τον μαραθόσπορο και προσθέτω την πάστα σκόρδου.
- Βήμα 9 Ανακατεύω για 1 λεπτό και ρίχνω τις γαρίδες. Σοτάρω μέχρι να ροδίσουν, αλατοπιπερώνω και σβήνω με το χυμό λεμονιού. Αποσύρω από τη φωτιά.