Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όλο και πιο συχνά, βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα. Μεγάλες, μικρές και καινούργιες εταιρίες προτείνουν αυτό το κάτι διαφορετικό αλλά υγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ και εγώ και σε κάθε μου καινούργια συνταγή επιλέγω, αν μπορώ, βιολογικά προϊόντα! Η βιολογική καλλιέργεια αναπτύσσετε όλο και περισσότερο. Στην Γαλλία, σε κάθε δρόμο βλέπεις και ένα βιολογικό μαγαζί… και έτσι κάθε μέρα υπάρχουν καινούργιοι πελάτες που προτιμούν προϊόντα βιολογικές καλλιέργειας. Αλλά και στην Ελλάδα, μπορεί να μη τα βρίσκεις παντού, σίγουρα όμως, θα υπάρχει έστω ένα ή δύο καταστήματα στην περιοχή μας.
Δυστυχώς, οι σημαντικότεροι λόγοι που μας κρατούν μακριά, είναι η τιμή τους αλλά και η ποικιλία τους.
Τώρα θα μου πείτε ποια η διαφορά; Και όμως υπάρχει… Το να τρώμε BIO, προσέχουμε την υγεία μας, αλλά, πάνω απ’ όλα, κάνουμε καλό και στον πλανήτη.
Προσωπικά, θεωρώ, ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που θα πρέπει να καταναλώνουμε, αποκλειστικά βιολογικά, αφού η χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά και το χημικών τα επηρρεάζουν σε επικίνδυνο βαθμό.

Το γάλα (και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα)
Τα ζώα που παράγουν γάλα (αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα…) και τρέφονται από μη βιολογικές ζωοτροφές, δηλαδή από δημητριακά που περιέχουν μεταξύ άλλων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δίνονται συχνά σε αυτά τα ζώα πολλά αντιβιοτικά για να τους αποτρέψουν από διάφορες ασθένειες.
Και έτσι, αυτά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών καταλήγουν στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δηλαδή στο τέλος στον οργανισμό μας.
Αρχίσετε λοιπόν με την αλλαγή των συνηθειών σας και προτιμήστε βιολογικό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το μοσχαρίσιο κρέας
Όπως και στο γάλα, βρίσκουμε και στο κρέας υπολείμματα φυτοφαρμάκων (14 φορές περισσότερο από ό,τι στα φυτικά) και αντιβιοτικά.

Τα αυγά
Πάντα κοιτάζω καλά τα αυγά και ποιο ψηφίο θα έχει μπροστά. Παίζει μεγάλο ρόλο, πιστέψτε με. Τα αυγά που πωλούνται στην αγορά κωδικοποιούνται, πάνω στο κέλυφος. Να ξέρετε πως τα βιολογικά αυγά, ο κωδικός τους ξεκινάνε από 0 (τουλάχιστον 2,5 m² ανά κότα, σε εξωτερικούς χώρους και BIO τροφή), για τις υπαίθριες κότες, τα αυγά ξεκινούν με το ψηφίο 1 (τουλάχιστον 2,5 m² ανά κότα σε εξωτερικούς χώρους ), τα αυγά με κωδικό που ξεκινούν από 2 (μετράμε 9 κότες ανά τετραγωνικό μέτρο), και ο κωδικός που ξεκινά από 3 (μετράμε 18 κότες σε κλουβί ανά τ.μ.).
Για προφανείς λόγους λοιπόν, επιλέγουμε βιολογικά αυγά ή κότες που εκτρέφονται σε εξωτερικούς χώρους.

Το κοτόπουλο
Για να αποφύγετε τα κοτόπουλα φουλ σε ορμόνες, και αυτό θα μπορέσετε να το δείτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το κρέας τείνει να βγάζει πολύ νερό. Δυστυχώς αυτά τα κοτόπουλα δεν έχουν δει ποτέ τον ήλιο, προτιμήστε λοιπόν τα βιολογικά κοτόπουλα.

Φρούτα και τα λαχανικά
Είναι η καλύτερη επιλογή, τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Κυρίως αν επιλέγετε να τα μαγειρεύετε με τη φλούδα τους. Εγώ είμαι υπέρ, στο να τα τρώμε ολόκληρα αφού εκεί βρίσκονται οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα αλλά… και τα φυτοφάρμακα.
Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στη γη, όπως οι πατάτες, τα καρότα, τα ραπανάκια κλπ. είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων.
Εάν δεν μπορείτε, λόγω κόστους, να αγοράσετε όλα τα λαχανικά σας από τα βιολογικά, σας έχω τη λίστα των 5 φρούτων και λαχανικών που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα και καλά θα ήταν να αγοράζετε, έστω, μόνο αυτά:
Οι πράσινες σαλάτες
Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κόκκινα φασόλια…)
Οι φράουλες
Τα μήλα
Τα σταφύλια
Και οι πιπεριές.

©Ντίνα Νικολάου


Related Posts

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ

Η ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ ΑΒΕΕ, πρωτοπόρα στην παραγωγή μοναδικών προϊόντων ζύμης χαρίζει σε 5 φίλους του dinanikolaou.gr, 5 τεμάχια φρέσκα φύλλα Ζύμης Ψαχνών. 1 Κρούστας φρέσκο 1 Χωριάτικο φρέσκο 1 Καταΐφι φρέσκο 1 Φρέσκια σφολιάτα με βούτυρο 1 Βηρυτού φρέσκο Facebook *Κάντε like στη σελίδα μας […]

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ […]