Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 16-18
: 1 hr 30 min
: 30 min

Από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας. Γεύση που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας κάνει πάλι παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς.

Υλικά
  • 3 κιλά κυδώνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη (περίπου)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Τρίβω με μια βαμβακερή, βρεγμένη πετσέτα τα κυδώνια, για να αφαιρέσω το χνούδι. Τα πλένω, τα κόβω σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα και αφαιρώ τα σπόρια. Τυλίγω τα σπόρια από το κυδώνι σε ένα τουλπάνι ή σε ένα τούλι και το δένω καλά. Βάζω τα κομμάτια από το κυδώνι και το τούλι με τα σπόρια σε μια κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 2 Στραγγίζω καλά τα κυδώνια και τα πολτοποιώ. Ζυγίζω τον πολτό και προσθέτω την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Ανακατεύω καλά για να ενωθούν τα δύο υλικά και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τα αρώματα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αφήνω το μίγμα να βράσει, ενώ ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Βράζω μέχρι να γίνει μια μάζα τόσο πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Βήμα 3 Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 30×35 εκ. και αδειάζω το παστοκύδωνο στο ταψί. Mε μια σπάτουλα που τη βουτάω, κατά διαστήματα, στο κονιάκ στρώνω την επιφάνεια. Πασπαλίζω με το καβουρντισμένο σουσάμι.
  • Βήμα 4 Αν θέλω να το γλυκό μου να έχει καραμελωμένη κρούστα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Βήμα 5 Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Ξεφουρνίζω και κόβω σε μπακλαβαδωτό σχήμα.
  • Βήμα 6 Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο.

Related Posts

COOKIES ΧΩΡΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

COOKIES ΧΩΡΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Οι γνώμες διίστανται: άλλοι τα θέλουν αφράτα, ψωμωμένα και μαλακά (ιδίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι). Άλλοι πάλι τα θέλουν λεπτά και απολαυστικά κρατσανιστά. Περί ορέξεως λόγος ουδείς. Όλοι έχουν τα δίκια τους. Εδώ είμαι εγώ για να σας πω τα μυστικά και τα κόλπα […]

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΪΝΟ ΜΑΣ

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΪΝΟ ΜΑΣ

Όλοι ξέρουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Γεμίζει τις μπαταρίες μας και μας δίνει δύναμη για το «τρέξιμο» που ακολουθεί. Εγώ σας δίνω τις προσωπικές μου επιλογές για ένα γεμάτο πρόγευμα που ξέρω ότι θα απολαύσετε. Ξεκινάμε λοιπόν… Στύψτε ένα πορτοκάλι […]



Subscribe