Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι συμμετείχαν την Κυριακή 24 Μαρτίου στη Μονή Αγίου Γεωργίου στον Αποκόρωνα.
Μια δράση του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και το Δήμο Αποκορώνου, με θέμα «Η δευτερογενής παραγωγή αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή.»
Περιγράφοντας την εμπειρία της η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη σημειώνει: «Στις 24 Μαρτίου στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου (Καρύδι Αποκορώνου) μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, των Συλλόγων του Δήμου Αποκορώνου και του Αγίου Γεωργίου Σητείας ”Οι Τουρτούλοι”, ξύπνησαν μνήμες και έζησαν μια ξεχωριστή, γευστική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Πασχαλινά καλιτσούνια | Νεράτη μυζηθρόπιτα

Την Κυριακή το πρωί μετά τη λειτουργία, μαζέψαμε χόρτα, ζυμώσαμε, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε, σφακιανή πίτα, αγκιναρόπιτα, πασχαλινά καλιτσούνια, μηζυθρένια και ανάμικτα τηγανιτά καλιτσούνια, χορτόπιτα, μανιταρόπιτα, μαραθόπιτα, νεράτη μυζηθρόπιτα.
Όλη μέρα τα τραπέζια ήταν στρωμένα στην όμορφη αυλή της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Η παραστιά έτοιμη και το μαυροτσίκαλο γεμάτο γάλα, για να κάνουμε το πηχτόγαλο, σκάφες με ζύμη, σοφράδες, ξυλίκια μικρά και μεγάλα, ξυλίκια με καλάμι, μοσόρες με χόρτα, μάραθο και μυρωδικά, αρώματα ξεχωριστά και μοσχοβολιστές εικόνες. Οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, με αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα».
O Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ευτυχής για τη κοινή δράση των συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του και τόνισε πως τέτοιου είδους ενέργειες είναι άξιες συγχαρητήριων, διότι δίνουν τη δυνατότητα να κρατούν ζωντανή την παράδοση μας και την κουλτούρα μας.  Η παραδοσιακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες που θα ήθελαν να γευτούν τα Κρητικά προϊόντα.

Μηζυθρένια και ανάμικτα τηγανιτά καλιτσούνια

Επομένως χρέος όλων μας είναι να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες και να κρατάμε πολύ ψηλά τη γαστρονομική μας κουλτούρας. Είναι μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας η δράση του Φεστιβάλ και τόνισε ότι δώρισε τον Οδηγό Μαγειρικής στην πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας η οποία χάρηκε γιατί θα έχει την ευκαιρία να γεύεται τις μοναδικές νοστιμιές της Κρήτης.

Πηχτόγαλο

Καταλήγοντας η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη αναφέρει: «Οι Σύλλογοι ενωμένοι με αγάπη, μοιράστηκαν το γευστικό πολιτισμό του τόπου τους, σε μια κοινή δράση ανάδειξης και προβολής της αυθεντικής κρητικής κουζίνας.

Σφακιανή πίτα

Σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα που μοιραστήκαμε και νοιώσαμε μαζί σας. Ευχαριστούμε από καρδιάς, τους φίλους μας, τους φίλους του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το Σύλλογο Βρυσών, Βάμου, Εμπροσνέρου, Τσιβαρά, Βατουδιάρη, Κάινα, Γεωργιούπολης και Αγίου Γεωργίου Σητείας “Οι Τουρτούλοι”.

Μαραθόπιτα | Αγκιναρόπιτα

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, στον Ηγούμενο της Μονής, π. Ιερεμία, στον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στην Αντιδήμαρχο Αργυρώ Μπενάκη και στην Πρόεδρο του Π.Σ. Βρυσών Βαγγελιώ Κελαϊδακη, για τη φιλοξενία που μας πρόσφεραν απλόχερα και φρόντισαν να κάνουν το αντάμωμα μας ξεχωριστό και μοναδικό».

Χορτόπιτα

Related Posts

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΟΥΦΕ

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΟΥΦΕ

Αποφασίσατε να οργανώσετε έναν μπουφέ αντί για τραπέζι με καθιστούς καλεσμένους; Κάνατε πολύ καλά! Δεν έχει καμμία σημασία αν είναι για πολλά ή λίγα άτομα, σε έναν μπουφέ έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε ελευθερία κινήσεων στους καλεσμένους σας, να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα, να αφήσετε χώρο […]

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΤΥΡΙ COTTAGE & ΔΥΟΣΜΟ

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΤΥΡΙ COTTAGE & ΔΥΟΣΜΟ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Οι πίτες έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα πολύ θρεπτικό σνακ ή πρωινό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει την θέση τους και στο μεσημεριανό μας γεύμα. Η συγκεκριμένη πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας πέρα από την υπέροχη και παραδοσιακή γεύση, έχει να σου προσφέρει και πλήθος θρεπτικών συστατικών.Subscribe