ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Οι πιο τολμηροί μπορείτε να εμπλουτίσετε το μείγμα πιπεριάς με καυτερή πιπερίτσα της αρεσκείας σας, φρέσκια και ψιλοκομμένη.
Υλικά
- Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 125 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Για την επιφάνεια
- 1 φλιτζ. τσαγιού σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 200 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με ένα πιρούνι
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 10 – 12 ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσια
- 150 γρ. μανιτάρια φρέσκα, καλά καθαρισμένα με ένα καθαρό πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 120 γρ. γραβιέρα Κρήτης, γλυκιά, χονδροτριμμένη
Διαδικασία
- Βήμα 1 Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό, ρίγανη και μαγιά). Αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες για 5 – 6 λεπτά), μέχρι να φτιάξω μια μαλακή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη που μόλις να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
- Βήμα 2 Τη λαδώνω ελαφρά, σκεπάζω το μπολ και αφήνω τη ζύμη σε ένα ζεστό σημείο, για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βήμα 3 Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου (ή πάλι το μίξερ) για 1 λεπτό, μέχρι να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα.
- Βήμα 4 Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε κομμάτι σε δίσκο με διάμετρο 25 εκ. και πάχος 1 εκ. Στρώνω τις ζύμες σε δύο ρηχά ταψάκια, στρωμένα με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνω τις δύο βάσεις ζύμης τη μία δίπλα στην άλλη.
- Βήμα 5 Επιφάνεια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Αλείφω τις ζύμες με άφθονη σάλτσα ντομάτας και από πάνω απλώνω το λιωμένο ανθότυρο με ένα κουτάλι. Σκορπίζω τις ροδέλες κόκκινης και πράσινης πιπεριάς, τις ελιές και τα μανιτάρια και, τέλος, σκορπίζω παντού την τριμμένη γραβιέρα.
- Βήμα 6 Ψήνω τις πίτσες για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν οι ζύμες. Σερβίρω τις πίτσες ζεστές.