Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΑ ΒΑΣΗ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΑ ΒΑΣΗ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΑ ΒΑΣΗ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

: 1 πίτσα
: 20 min
: 25 min
           
: 1 hr 30 min

Αν δεν έχουμε στρογγυλό ταψί τόσο μεγάλο ώστε να χωρά τη ζύμη, την βάζουμε στο μεγάλο τετράγωνο ταψί του φούρνου ή σε μεγάλη λαμαρίνα. Επίσης, αντί μίας και μεγάλης ζύμης, μπορούμε να την κόψουμε στη μέση και να φτιάξουμε δύο μικρότερες πίτσες, που θα ψήσουμε μαζί, σε διαφορετικά ράφια του φούρνου.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 280 γρ. χυμός ντομάτας (από χάρτινη συσκευασία), ελαφρώς ζεσταμένος σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να γίνει χλιαρός
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 5 – 6 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 16 φέτες ζαμπόν (από χοιρινό ή γαλοπούλα), κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
  • 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζύμη: Στρώνω με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 – 42 εκ. ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολάκι για 10 λεπτά σε ένα χλιαρό σημείο (π.χ. κοντά στο καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια.
  • Βήμα 3 Βάζω το αλεύρι σε μια ευρύχωρη λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στη μέση και αδειάζω εκεί το αφρισμένο μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνω μέσα στη λεκάνη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλά σχετικά εύκολα από τα χέρια (δεν προσθέτω επιπλέον αλεύρι). Σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 4 Αλευρώνω μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια, μεταφέρω εκεί τη ζύμη και, με τον πλάστη (ή τραβώντας την προσεκτικά με τα δάχτυλα) την ανοίγω σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. Για να δουλεύεται η ζύμη πιο εύκολα την πασπαλίζω κάθε τόσο με λίγο αλεύρι. Την στρώνω στο ταψί.
  • Βήμα 5 Επιφάνεια: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια και λίγο αλάτι και τα σοτάρω για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  • Βήμα 6 Τα απλώνω στην επιφάνεια της ζύμης, σκεπάζω με τις λωρίδες ζαμπόν και πασπαλίζω με την παρμεζάνα και το κασέρι. Σκορπίζω από πάνω το θυμάρι, ρίχνω άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνω την πίτσα για 25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και να ψηθεί η ζύμη.