Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ

: 6
: 20 min
: 20 min

Αν την θέλετε ακόμα πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με μια καλή δόση τριμμένη γραβιέρα που με το ψήσιμο θα γκρατιναριστεί και θα ροδίσει πολύ ωραία.

Υλικά
  • 6 πίτες για σουβλάκι (τις βρίσκω στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και σε μερικά καλά παντοπωλεία, αν θέλω καλής ποιότητας)
  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. γιαούρτι (ή κατίκι ή ανθότυρο που θα κομματιάσω καλά με ένα πιρούνι)
  • 50 γρ. μυζήθρα παλαιωμένη, χοντροτριμμένη
  • 100 γρ. φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 200 γρ. πανσέτα καπνιστή, κομμένη σε κύβους
  • 15 ντοματίνια ολόκληρα, πλυμένα
  • 4 – 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη μελιτζανοσαλάτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Πλένω και σκουπίζω καλά τις μελιτζάνες. Με τη μύτη ενός μαχαιριού τις χαράζω σε 4 – 5 σημεία την καθεμία και τις αλατίζω. Τις τυλίγω μία-μία με αλουμινόχαρτο και τις βάζω σ ένα ταψί. Τις ψήνω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να τις νιώθω μαλακές όταν τις πιέζω με το δάχτυλο.
  • Βήμα 2 Τις βγάζω από το φούρνο, τις ξετυλίγω, αφήνω να κρυώσουν για 5 – 6 λεπτά και μετά με προσοχή (και φορώντας γάντια για να μη κάψω τα χέρια μου) τις ξεφλουδίζω. Βάζω τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι-σήτα και την αφήνω να στραγγίξει καλά για 10 – 15 λεπτά.
  • Βήμα 3 Βάζω τη σάρκα σε ένα μεγάλο και φαρδύ μπολ και τις ψιλοκομματιάζω με δύο μαχαίρια, κόβοντας σταυρωτά, ή τις λιώνω με ένα πιρούνι (σε καμία περίπτωση δεν τις λιώνω στο μούλτι, δεν τις θέλω πολτό).
  • Βήμα 4 Προσθέτω την κομμένη ντομάτα, το γιαούρτι (ή το κατίκι ή το ανθότυρο), τη μυζήθρα, το λάδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύω πολύ καλά. Έτοιμη η μελιτζανοσαλάτα!
  • Βήμα 5 Για τις πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα και αραδιάζω εκεί τις πίτες γα σουβλάκι, τη μία δίπλα στην άλλη. Με ένα κουτάλι απλώνω επάνω τους τη μελιτζανοσαλάτα, σε γενναιόδωρες δόσεις. Σκορπίζω από πάνω τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα ντοματίνια, την πανσέτα και πασπαλίζω με την φέτα.
  • Βήμα 7 Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω τις πίτσες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πανσέτα και να γλασάρουν τα ντοματίνια.