Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΕΝΙΑ ΒΑΣΗ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΕΝΙΑ ΒΑΣΗ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΕΝΙΑ ΒΑΣΗ

: 1 πίτσα
: 25 min
: 30 min
           
: 1 hr 30 min

Δώστε αυθεντική ιταλική νότα στην πίτσα αυτή, αντικαθιστώντας τη φέτα με μοτσαρέλα και το τριμμένο κασέρι με παρμεζάνα, κομμένη σε φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες κα τα λαχανικά. Αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε τις βάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες ζύμες πίτσας ή ακόμα και πίτες για σουβλάκια.

Υλικά
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 70 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • Για τα βλίτα
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • 300 γρ. βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα, άρα αγοράζω περίπου 500 γρ. ακαθάριστα), πλυμένα, καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας πελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 10-15 ντοματίνια ολόκληρα, πλυμένα
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 70 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να αφρίσει λίγο.
  • Βήμα 2 Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, το αλάτι και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύω καλά. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τα ζυμώνω έντονα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμάρι μαλακό και πολύ ελαστικό.
  • Βήμα 3 Το πλάθω σε μπάλα, τη βάζω σε ένα λαδωμένο μπολ, κυλώντας τη ώστε να λαδωθεί παντού και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα. Βάζω το μπολ σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο του σπιτιού για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
  • Βήμα 4 Για τις πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 5 Ζυμώνω το ζυμάρι για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ξεφουσκώσει και το ανοίγω σε φύλλο με πάχος 1 εκ, σε σχήμα ορθογώνιο ή στρογγυλό, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσω. Στρώνω το ταψί με λαδόκολλα και απλώνω εκεί το φύλλο. Αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 6 Για τα βλίτα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα σκόρδα, σοτάρω για 1/2 λεπτό και ρίχνω τα βλίτα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά. Τα αφήνω να μαγειρευτούν για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα περιττά υγρά.
  • Βήμα 7 Τέλος, ρίχνω τον πελτέ και τη ζάχαρη, ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το απλώνω επάνω στη ζύμη, βάζω τα ντοματίνια και πασπαλίζω με τη φέτα και το κασέρι. Ρίχνω και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνω την πίτσα για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.