Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

: 8-10
: 1 hr
: 45 min

Χωριάτικη, χορταστική, χειμωνιάτικη και πεντανόστιμη. Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα μπουφέ.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα, για το ταψί
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • στη μύτη του κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Για την πίτα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει
  • Για τη γέμιση
  • 2 κομμάτια από φιλέτο στήθους κοτόπουλου (περίπου 500 γρ.)
  • 2 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 400 γρ. χοιρινός λαιμός, χωρίς κόκαλο, κομμένος σε μικρά κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 6 – 8 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό, κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες (τα κόβετε την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσουν)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ανακατεύω κυκλικά με τα χέρια μου, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια τα ζυμώνω για 4 – 5 λεπτά με τις γροθιές μου, μέχρι να φτιάξω ένα ελαστικό και εύπλαστο ζυμάρι. Το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, τυλίγω το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και τα αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά, για να ξεκουραστούν.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω 1½ λίτρο νερό και προσθέτω το στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω, σουρώνω το ζωμό και τον κρατάω κατά μέρος. Κομματιάζω τα φιλέτα και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 3 Καθαρίζω και σκουπίζω καλά την κατσαρόλα που χρησιμοποίησα και ζεσταίνω εκεί το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρω τα κυβάκια του χοιρινού για 8 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το λίπος τους. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για άλλα
  • Βήμα 4 2 – 3 λεπτά. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και ρίχνω το σκόρδο. Σοτάρω για ½ λεπτό και σβήνω με 2 φλιτζάνια από το ζωμό που έβρασα τα φιλέτα του κοτόπουλου. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά.
  • Βήμα 5 Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τα κομματιασμένα φιλέτα κοτόπουλου, τα δαμάσκηνα, τη μοτσαρέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω το μπαχάρι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 6 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα βαθύ στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 εκ.
  • Βήμα 7 Αλευρώνω ελαφρά μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 45 εκ., δηλαδή περίπου 10 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Στρώνω το φύλλο στο ταψί, εφαρμόζοντάς το καλά στον πάτο και τα τοιχώματα –οι άκρες του φύλλου πρέπει να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού. Το πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά (για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης ώστε να μην μουσκέψει το φύλλο) και αδειάζω εκεί το κρύο μείγμα της γέμισης.
  • Βήμα 8 Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο ίση με τη διάμετρο του ταψιού και σκεπάζω τη γέμιση. Φέρνω τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Βήμα 9 Σε ένα μπολάκι ανανακατεύω καλά τον κρόκο με το γάλα και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζω με το σουσάμι, τη χαράζω σε καρεδάκια (ρόμβους) ή σε τετράγωνα και τη βάζω στο φούρνο. Την ψήνω για 40 – 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρω ζεστή η χλιαρή.

Related Posts

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ […]

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όλο και πιο συχνά, βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα. Μεγάλες, μικρές και καινούργιες εταιρίες προτείνουν αυτό το κάτι διαφορετικό αλλά υγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ και εγώ και σε κάθε μου καινούργια συνταγή […]