Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

: 6-8
: 40 min
: 1 hr

Τέλεια πίτα που μπορείτε να την προετοιμάσετε παράλληλα με την γιορτινή γαλοπούλα. Φτιάξτε διπλή ποσότητα γέμισης και χρησιμοποιήστε την και στις δύο συνταγές.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 8 φύλλα κρούστας Ζύμη Ψαχνών
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • Για την γέμιση
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 400 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
  • 400 γρ. συκωτάκια πουλιών, καθαρισμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 1 μήλο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο, για 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα ο κιμάς. Προσθέτω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ρίχνω και 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10-12 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτω τη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με ελαιόλαδο ένα ταψάκι τετράγωνο ή στρογγυλό και στρώνω 4 φύλλα κρούστας αλειμμένα μεταξύ τους με ελαιόλαδο.
  • Βήμα 3 Αδειάζω τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με άλλα 4 φύλλα κρούστας αλειμμένα με ελαιόλαδο. Γυρίζω τις άκρες τους σε κόθρο γύρω από την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
  • Βήμα 4 Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Related Posts

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Τον Νοέμβριο, για να ζεσταθούμε, μας αρέσει να μαγειρεύουμε ζεστά πιάτα όπως σούπες, αλμυρές πίτες, ογκρατέν στον φούρνο και φυσικά όλα τα παραδοσιακά χειμωνιάτικα φαγητά! Έτσι λοιπόν τείνουμε να πιστεύουμε πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα υπάρχουν μόνο λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα ή τυριά. Υπάρχουν όμως […]

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

Τι γνωρίζετε για το φυτό αυτό; Τα αρχαία χρόνια η γλυκόριζα είχε πολλές χρήσεις ενώ την χρησιμοποιούσαν ακόμη και ως φάρμακο για το άσθμα! Οι χρήσεις της στη μαγειρική όμως είναι ελάχιστες και είναι κρίμα! Είναι ένα υλικό γλυκό αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρό. Στη ζαχαροπλαστική […]