destination taste!

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

: 50-60
: 20 min
: 40 min
           
: 30 min

Ξεροτήγανα, δηλαδή δίπλες. Μην σας τρομάζει το τηγάνισμά τους, με το μαστόρικο δίπλωμά τους μέσα στο λάδι. Λίγη εξάσκηση θέλει ώστε να γίνει με ταχύτητα, για να τυλιχτούν πριν γίνουν άκαμπτα. Και τότε, δεν θα προλαβαίνετε να ετοιμάζετε στοίβες από τραγανά και μελωμένα ξεροτήγανα για κάθε μικρή ή μεγάλη γιορτή! Δοκιμάστε τα με μέλι με κρόκο Κοζάνης και θα ενθουσιαστείτε από την απίθανη γεύση τους. Θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Υλικά
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κουτάκι βανίλια, σε σκόνη
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml νερό
  • 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμένος
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • άφθονο ελαφρύ ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο), για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • μπόλικο μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο για να αραιώσει λίγο
  • άφθονη κοπανισμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω τα αυγά, το κονιάκ και τη βανίλια και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι, εναλλάξ με το νερό και το χυμό πορτοκαλιού, και συνεχίζω το ανακάτεμα, αρχικά με το σύρμα για να διαλυθούν τα κομπαλάκια και, σιγά-σιγά, όσο το μείγμα σφίγγει, με το χέρι μου. Αν χρησιμοποιήσω το μίξερ πάγκου, προσαρμόζω το εξάρτημα «γάντζος», για ζύμες. Στο τέλος πρέπει να φτιάξω μια ζύμη σφικτή και λεία. Προσθέτω το ξύσμα και συνεχίζω το ζύμωμα για μερικά λεπτά, μέχρι να σκορπίσει ομοιόμορφα στη ζύμη.
  • Βήμα 2 Την αφήνω να ξεκουραστεί κατά μέρος, για 30 λεπτά και μετά τη χωρίζω σε ίσα μέρη, τα οποία πλάθω στρογγυλά και με μέγεθος πορτοκαλιού. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε μπάλα ζύμης σε δίσκο με διάμετρο περίπου 25 εκ. και πάχος όχι πάνω από μερικά χιλιοστά. Στη συνέχεια κόβω κάθε δίσκο σε λωρίδες με φάρδος περίπου 7 εκ. Ετοιμάζω τους δίσκους έναν-έναν και σκεπάζω τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
  • Βήμα 3 Μισογεμίζω με το λάδι μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Με ένα πιρούνι «πιάνω» μια λωρίδα ζύμης από την άκρη της και τη βουτάω στο καυτό λάδι. Χωρίς να αφήσω τη λωρίδα από το πιρούνι, το στριφογυρίζω μέσα στο λάδι για να τυλιχτεί γύρω του η λωρίδα ζύμης, η οποία, με την επαφή της με το καυτό λάδι κάνει φουσκάλες σε μερικά σημεία και γίνεται γρήγορα τραγανή. Γι’ αυτό, οι κινήσεις με το πιρούνι πρέπει να είναι σταθερές και γρήγορες. Έτσι, κάθε ξεροτήγανο θα γίνει ρολάκι.
  • Βήμα 4 Τηγανίζω τα ξεροτήγανα σε δόσεις, για 2 – 3 λεπτά το πολύ, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 5 Για τα σερβίρω, τα βάζω σε πιατέλα και τα περιχύνω με μέλι και, αν θέλω, πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά

Jetpack has locked your site's login page.

Jetpack has locked your site's login page.

Your IP address 3.83.188.254 has been flagged for potential security violations. You can unlock your login by sending yourself a special link via email. Learn More