Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

: 4-6
: 30 min
: 45 min

Μάλλον με τάρτα μοιάζει η πίτα αυτή αλλά, όπως κι αν την ονομάσουμε, δεν παύει να κλείνει μέσα της την ντοματένια γεύση του καλοκαιριού. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τις ντομάτες και να συνδυάσουμε κλασικές με μικρά, νόστιμα ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή πομοντόρια.

Υλικά
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας (ή κουρού) –οι συσκευασίες και των δύο περιέχουν από δύο φύλλα. Φυλάμε το δεύτερο στην κατάψυξη για άλλη συνταγή
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το ταψί
  • Για τη γέμιση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς, μαύρη
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο (ή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 – 28 εκ. ή ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. Απλώνω εκεί το φύλλο σφολιάτας (η κουρού), φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Τρυπάω το φύλλο με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
  • Βήμα 2 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω τις φέτες ντομάτας και το σκόρδο, μαγειρεύω για 2 λεπτά ακόμα και ρίχνω τις ελιές, την πάστα ελιάς και την κάππαρη και ανακατεύω.
  • Βήμα 3 Μαγειρεύω το μείγμα για 2 – 3 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα δύο τυριά, το μπούκοβο (ή την πάπρικα) τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 4 Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βγάζω τη βάση από το ψυγείο και αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη. Τη γεμίζω με το μείγμα του τηγανιού, ισιώνω την επιφάνεια και φέρνω τις άκρες του φύλλου που τυχόν εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα, καλύπτοντας τη γέμιση περιφερικά, αλλιώς τις κόβω με ένα μαχαίρι. Ψήνω την ντοματόπιτα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα τυριά να λιώσουν και να χρυσίσουν. Σερβίρω την πίτα χλιαρή.

Related Posts

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το […]

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις χυλοπίτες της επιλογής μας: χωριάτικες με αυγά ή απλές, μακριές ή κοντές. Σε κάθε περίπτωση πάντως ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού όταν μαγειρέψουμε το κρέας και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.



Subscribe