Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μπούτι αρνίσιο στιφάδο, στη γάστρα

Μπούτι αρνίσιο στιφάδο, στη γάστρα
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30´ 7 ώρες 4-6 άτομα [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Τσαγκαράδα (17/11/2013)
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 αρνίσιο μπούτι 1½ κιλό περίπου
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 15-20 περίπου μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 4-5 λεπτές φέτες κομμένες από χοιρινή πανσέτα (80 γρ.)
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 σπιτικός ζωμός σάλτσα για ψητό
  • 1 αρωματικό μπουκέτο με δαφνόφυλλο, δεντρολίβανο, ρίγανη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το ζυμαράκι που θα κλείσουμε τη γάστρα 

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 3 κουτ. σούπας για το πλάσιμο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 150 ml νερό
Για το ζυμαράκι: Στο ζυμωτήριο του μίξερ βάζω το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό και 150 γρ. νερό. Δουλεύω τη ζύμη μέχρι να αποκτήσω μια ελαστική ζύμη.
Αλευρώνω τη ζύμη, την τυλίγω σε πλαστική μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω το φαγητό.

Για το αρνί: Καθαρίζω το μπούτι καλά και «κρύβω» σε διάφορα σημεία τα λίγα κομματάκια σκόρδου. Κολλάω πάνω τις φέτες από την πανσέτα και με σπάγγο κουζίνας δένω το μπούτι σε 2-3 σημείο γύρω από το κόκκαλο. Το αλατοπιπερώνω.
Παίρνω μια γάστρα 32 εκ. και τη βάζω στη φωτιά .Ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και ροδίζω το μπούτι από όλες τις πλευρές. Αφαιρώ το μπούτι από τη γάστρα. Βάζω και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνω τα κρεμμυδάκια και καρότο, τα υπόλοιπα σκόρδα. Τα σοτάρω να πάρουν χρώμα και προσθέτω το σπιτικό ζωμό που τον έχω διαλύσει σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Βάζω πάνω από τα κρεμμύδια το μπούτι, προσθέτω το κρασί και το αρωματικό μπουκέτο.  Αφήνω πάνω στη φωτιά για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αποσύρω τη γάστρα από τη φωτιά. Σκεπάζω με το καπάκι. Βρέχω το τέλειωμα του καπακιού περιφερειακά με ένα πινέλο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 120°C.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθω σε μακρύ κορδόνι. Βάζω το κορδόνι ζύμης γύρω από το καπάκι της γάστρας και κλείνω έτσι, καλά τη γάστρα.
Βάζω τη γάστρα στο φούρνο για 7 ώρες.
Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο και μόλις κρυώσει αφαιρώ με ένα μαχαίρι τη ζύμη. Ανοίγω το καπάκι και το μπουτάκι είναι έτοιμο να φαγωθεί με το κουτάλι.


Related Posts

Galaxy Bar & Restaurant: κορυφαία εμπειρία!

Galaxy Bar & Restaurant: κορυφαία εμπειρία!

Με πανοραμική θέα της Αθήνας που σε καθηλώνει, ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικου resort και γεύσεις που σε ταξιδεύουν, το Galaxy Bar & Restaurant στην κορυφή του ξενοδοχείου Hilton είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Ο Executive Chef του Hilton Κώστας Αθανασίου και ο Chef […]

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»

Εκδήλωση ενημέρωσης και γαστρονομίας για τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ Την Τρίτη 15/10/2019, στο εστιατόριο BARABICU  στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γαστρονομικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για την προώθηση του ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ,  ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυτιμότερα  μπαχαρικά της διεθνούς κουζίνας, «το χρυσάφι της Ελληνικής γης», […]