20΄ | 25΄ | 4 μερίδες | 30΄ | [printfriendly] |
Ένα τραπέζι Ελλάδα στη Σίφνο! | |
Υλικά | Εκτέλεση |
|
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Βγάζω τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μουσκεύω τις φέτες ψωμιού στο γάλα για 5 λεπτά, τις στύβω καλά και τις ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα δύο είδη κιμά, τα σοταρισμένα λαχανικά, τα αυγά, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το δυόσμο. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύω τη σόδα (ή τη μπίρα) με το μπέικιν πάουντερ και αδειάζω το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Αλατοπιπερώνω και ζυμώνω το μείγμα για 8 – 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και πολύ μαλακό. Αν προκύψει πολύ ζουμερό μπορώ να το «σφίξω» με 1 – 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματά του. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου. Στρώνω τα καρότα, αλατοπιπερώνω και τα ραντίζω με το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Βάζω το ταψί στο φούρνο, για να προψηθούν λίγο τα καρότα μέχρι να ετοιμάσω τα μπιφτέκια. Αλείφω τα χέρια μου με λίγο λάδι και πλάθω μέτρια μπιφτέκια με το μείγμα του κιμά. Τα αραδιάζω στο ταψί επάνω στα καρότα και τα ψήνω για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Τα σερβίρω ζεστά με τα γλασαρισμένα καρότα. |