Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΑ

: 4
: 10 min
: 8 min
           
: 1 hr

Αν θέλουμε ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ, για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι.

Υλικά
  • 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης (ή πολύσπορο)
  • 200 ml γάλα 1,5% λιπαρά
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από άπαχα μέρη όπως νουά ή τρανς
  • ασπράδια από 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 3 ντοματάκια από κονσέρβα, με τους χυμούς τους, λιωμένα με τα πιρούνι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ μουσκεύω τις φέτες ψωμιού στο γάλα για 5 λεπτά. Τις στύβω καλά με τα χέρια και τις βάζω σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ, μαζί με το μισό γάλα. Προσθέτω τον κιμά, τα ασπράδια, το κρεμμύδι, τα λιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τη μουστάρδα, την καπνιστή πάπρικα, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά τα υλικά για 5 – 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.
  • Βήμα 2 Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα -ιδανικά για όλο το βράδυ, για να αναμειχθούν τα αρώματα του κιμά.
  • Βήμα 3 Αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα, και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  • Βήμα 4 Βγάζω το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθω 8 μέτρια μπιφτέκια. Βάζω στο τηγάνι τα πρώτα 4 μπιφτέκια και τα αφήνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα ψήνω για άλλα 3 – 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από την άλλη πλευρά και να δω ότι έχουν ψηθεί καλά και στο κέντρο τους. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τα υπόλοιπα 4 μπιφτέκια. Τα σερβίρω ζεστά και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.