Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μπισκοτένια μουσταλευριά

Μπισκοτένια μουσταλευριά
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
15΄  30΄ 4 – 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα… στα Χανιά!
Υλικά Εκτέλεση
  • 150 γρ. πετιμέζι
  • 600 γρ. νερό
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα- προαιρετικά  (θα τη βρείτε στα περισσότερα φυτώρια)
  • 150 γρ. μπισκότα κανέλας τύπου digestive τριμμένα σε πούδρα
  • 80 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητας 52% κακάο) τριμμένη  και 50 γρ. κουβερτούρας σε φλούδες
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 4 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • 100 γρ. καρυδόψιχα, σε μεγάλα κομμάτια
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύω το τριμμένο μπισκότο, την τριμμένη σοκολάτα, το ένα κουταλάκι κανέλας και τη μαργαρίνη με βούτυρο.
Τοποθετώ ένα τσέρκι 26 εκ. σε μια στρογγυλή πιατέλα και στρώνω εσωτερικά το μίγμα του μπισκότου (όπως κάνουμε στο τσιζ κέικ ).
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το πετιμέζι και το νερό και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μοιράζω το μείγμα στη μέση, σε δύο διαφορετικά μπολ. Στο ένα προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.
Αδειάζω τα δύο μείγματα μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα. Βάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας πολύ συχνά με το σύρμα. Σιγοβράζω στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι η μουσταλευριά να πήξει και να γίνει ένας πυκνός χυλός.
Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουσταλευριά μέσα στο τσέρκι πάνω από τη βάση των μπισκότων. Τελειώνω με το σουσάμι, την υπόλοιπη κανέλα, τα καρύδια και τις φλούδες σοκολάτας. Την αφήνω να κρυώσει καλά και με ένα μαχαιράκι ξεκολλώ τη μουσταλευριά από το τσέρκι. Σερβίρω τη μπισκοτένια μουσταλευριά κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.
Tips
• Χρησιμοποιώ πετιμέζι αντί για μούστο για καραμελωμένο αποτέλεσμα.
• Χρησιμοποιώ κορν φλάουρ και όχι αλεύρι για να γίνει πιο ελαφριά.
• Στη θέση των μπισκότων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουστοκούλουρα μαλακά.
• Στη θέση των καρυδιών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλέ αμυγδάλου ή τρίμμα φουντουκιού.
• Η αρμπαρόριζα ταιριάζει απόλυτα με την κανέλα και την καραμελωμένη γεύση του πετιμεζιού.
• Μπορείτε να φτιάξετε ατομικά γλυκάκια με την ίδια λογική σε ποτήρια. 

Related Posts

ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ, ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ, ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ

Ένας χαλβάς διαφορετικός από τους άλλους… Δροσερός, σοκολατένιος, σκέτη απόλαυση!

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Από τα γλυκά που συνήθως μας ζητούν και σε «πακέτο». Γι’ αυτό πάντα ετοιμάζουμε και σε μπολάκια με μπόλικη κανέλα.