Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ

ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ

ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ

: 50-60
: 20 min
: 1 hr
           
: 1 hr

Τα «αλμυρά μπαστουνάκια» όπως λέγονται, είναι το καλύτερο συνοδευτικό για ποτό και κρασί. Το μυστικό τους: Τα διπλοψήνω για να παραμείνουν τραγανά και τα φυλάω σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο για περισσότερο από 1 μήνα, όπου διατηρούνται τραγανά και μυρωδάτα!

Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι, κατά προτίμηση μαλακό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου (προαιρετικά), χτυπημένοι στο γουδί
  • 125 γρ. φρέσκο βούτυρο (ή βούτυρο πρόβειο), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο + 1 ασπράδι επιπλέον
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον κοπανισμένο γλυκάνισο (αν το χρησιμοποιήσω).
  • Βήμα 2 Χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τον κρόκο του αυγού και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο βούτυρο. Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξω ενιαίο μείγμα. Προσθέτω ½ φλιτζάνι από το τυρί και ανακατεύω με μια σπάτουλα για να απλωθεί ομοιόμορφα στο μείγμα. Η ζύμη που θα φτιάξω πρέπει να γίνει σχετικά σφικτή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Βήμα 3 Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα.
  • Βήμα 4 Απλώνω το υπόλοιπο τυρί σε μια μεγάλη πιατέλα. Χτυπάω πολύ ελαφρά τα 2 ασπράδια και τα βάζω σε ένα βαθύ πιάτο.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο λαμαρίνες φούρνου.
  • Βήμα 6 Βγάζω από το ψυγείο το ζύμη και κόβω κομμάτια με μέγεθος καρυδιού. Πλάθω το καθένα με τις παλάμες μου σε μπαστουνάκια με μέγεθος και πάχος πόσο το μικρό δάχτυλο του χεριού. Βουτάω το μπαστουνάκι πρώτα στο αυγό και μετά το τυλίγω στο τυρί. Το βάζω στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Βήμα 7 Ψήνω τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά το πολύ, μέχρι που το τυρί της επικάλυψης μόλις που να ροδίσει –προσοχή! Όχι να σκουρύνει γιατί θα πικρίσει. Βγάζω τις λαμαρίνες από το φούρνο και αφήνω τα μπατόν σαλέ να κρυώσουν καλά. Μετά, προθερμαίνω το φούρνο ξανά αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία, στους 130 – 140°C. Ξαναβάζω τις λαμαρίνες στο φούρνο και ψήνω τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά. Αυτό το δεύτερο ψήσιμο είναι που θα τους δώσει ένα τέλειο χρυσαφένιο χρώμα αλλά κυρίως θα τα στεγνώσει από την περιττή υγρασία, ώστε να παραμείνουν τραγανά και φρέσκα για πολύ καιρό, κλεισμένα σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.

Related Posts

ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ

ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ

Το φλόγιστρο είναι ένα μικρό καμινέτο χειρός, ειδικό για να καίει την επιφάνεια της κρεμ μπρουλέ για να καραμελώσει.

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

Αντί του κλασικού, συνηθισμένου σπανακόρυζου, το εμπλουτίζουμε με τυρί, αυγά και τριμμένη φρυγανιά για να σφίξει και το ψήνουμε σαν σουφλέ, στο φούρνο.