Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ «ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ» ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ «ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ» ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ «ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ» ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

: 18 κομμάτια
: 30 min
: 45 min

Χρωστάνε το όνομά τους στον λεπτό πλάστη για πίτες (βέργα) στον οποίο τυλίγουμε σφικτά τα φύλλα για να σουρώσουν και να γίνουν σαν μικρά σαραγλάκια.

Υλικά
  • Για τα φύλλα
  • 6 φύλλα κρούστας για γλυκά (ή ακόμα καλύτερα, φύλλα Βηρυτού)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 6 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, χοντροσπασμένα
  • 6 κουτ. σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
  • 3 κουτ. σούπας μπισκότα πτι-μπερ (τρίβουμε στο μούλτι 4 – 5 μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα φιστίκια, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τα τριμμένα πτι μπερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.
  • Βήμα 2 Μπακλαβαδάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
  • Βήμα 3 Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνω ένα φύλλο κρούστας (ή Βηρυτού) και σκορπίζω πάνω του 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Παίρνω τον λεπτό πλάστη (βέργα) και τον τοποθετώ κατά μήκος της στενής πλευράς του φύλλου. Με προσοχή τυλίγω το φύλλο γύρω από τον πλάστη σε ρολό, σχετικά σφικτό (όχι όμως υπερβολικά), όπως τυλίγω ένα φύλλο για πίτα. Ακουμπάω τον πλάστη στον πάγκο εργασίας και σπρώχνω τις άκρες του ρολού και από τις δύο μεριές προς το κέντρο του πλάστη, ώστε το ρολό να σουρώσει. Κρατάω με το ένα χέρι το σουρωμένο ρολό και με το άλλο χέρι τραβάω τον πλάστη με κίνηση σταθερή, ώστε να βγει από το ρολό, το οποίο πρέπει να παραμείνει σουρωμένο. Μεταφέρω το ρολό στο λαδωμένο ταψί.
  • Βήμα 4 Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και περιχύνω τα μπακλαβαδάκια μέσα στο ταψί. Τα ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τα μπακλαβαδάκια να κρυώσουν τελείως.
  • Βήμα 5 Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και σιγοβράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και περιχύνω αμέσως τα κρύα μπακλαβαδάκια. Τα αφήνω να κρυώσουν, κόβω προσεκτικά το καθένα σε 3 μικρότερα κομμάτια και σερβίρω.

Related Posts

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

Τα κυδώνια δίνουν μοναδική γεύση και άρωμα στον παραδοσιακό χαλβά.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σιροπιαστή γεύση και η μοναδική αίσθηση του πολίτικου χαλβά στο στόμα συνδυάζονται με τη βελούδινη νοστιμιά της σοκολάτας. Δοκιμάστε να τον σερβίρετε με παγωτό βανίλια!