Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

BURGER ΣΠΙΤΙΚΑ

BURGER ΣΠΙΤΙΚΑ

BURGER ΣΠΙΤΙΚΑ

: 5-6
: 15 min
: 12 min
           
: 1 hr

Τα μπέργκερ είναι αγαπημένο φαγητό σε μικρούς και μεγάλους. Περιέχει όλα τα υλικά για ένα πλήρες γεύμα, αφού έχει και το ψωμί, και το κρέας και τα σαλατικά. Φτιάξτε αρκετή ποσότητα και φυλάξτε τα στην κατάψυξη, σε στρώσεις, βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας σε κάθε στρώση για να μην κολλήσουν. Έτσι, κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι γρήγορο και νόστιμο θα το έχετε έτοιμο.

Υλικά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), ψιλοκομμένες
  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση άπαχος (από νουά ή τρανς)
  • 400 γρ. κιμά χοιρινός, από κιλότο ή στρογγυλό
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί (την ψίχα μόνο), κατά προτίμηση μπαγιάτικες, μουσκεμένες για 2 – 3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένες με το χέρι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • λίγη ξερή ρίγανη (ή θυμάρι), τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το σκόρδο για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει. Αποσύρω από τη φωτιά και, αν προαιρετικά, αφαιρώ το σκόρδο με ένα πιρούνι. Αφήνω το αρωματισμένο λάδι να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και τα ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. Προσθέτω το αρωματισμένο ελαιόλαδο του τηγανιού, το στυμμένο ψωμί, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, την κεφαλογραβιέρα, τα αυγά, τη ρίγανη (ή το θυμάρι), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και αφράτο. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε, αφενός να σφίξει και να πλάθεται εύκολα, αφετέρου να αναμειχθούν τα αρώματά του.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με τη σχάρα του φούρνου (πρέπει να κάψει καλά για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπιφτέκια).
  • Βήμα 4 Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και το χωρίζω σε 5 – 6 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε μπιφτέκι, στρογγυλό και αφράτο, το οποίο πιέζω απαλά με τις παλάμες για να πλατύνει λίγο.
  • Βήμα 5 Λαδώνω ελαφρώς την καυτή σχάρα και αραδιάζω επάνω της τα μπιφτέκια. Την τοποθετώ σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, κοντά στις αντιστάσεις του γκριλ. Μια θέση πιο κάτω τοποθετώ ένα ταψί, για να συγκεντρωθούν τυχόν υγρά που στάζουν από τα μπιφτέκια.
  • Βήμα 6 Ψήνω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι η επάνω επιφάνεια των μπιφτεκιών να ροδίσει. Τα γυρίζω με προσοχή και τα ψήνω για άλλα 5 – 6 λεπτά. Αν στο διάστημα αυτό παραμένουν κοκκινωπά ή ροζ στο εσωτερικό τους τα ψήνω λίγα λεπτά επιπλέον. Τα σερβίρω αμέσως.
  • Βήμα 7 Σπιτική σάλτσα για μπέργκερ: Αποφεύγω γενικά τις έτοιμες σάλτσες για τα μπέργκερ, ιδίως αν τα σερβίρω στα παιδιά μου. Αλλωστε με καλής ποιότητας υλικά μπορείτε και εσείς να φτιάξετε μια φίνα σάλτσα, σαν μαγιονέζα, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους: Εγώ βράζω 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Τα καθαρίζω και παίρνω μόνο τους κρόκους, οι οποίοι είναι ελαφρώς μελάτοι στο κέντρο και τελείως σφικτοί κοντά στο ασπράδι. Τους βάζω σε ένα μπολ, τους λιώνω με ένα πιρούνι και προσθέτω 2 κουταλιές απαλή μουστάρδα και 3 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί. Ανακατεύω και προσθέτω 1/2 κουταλάκι καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάω πολύ καλά με το πιρούνι και, σταδιακά, ρίχνω 150 ml ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας, ελληνικό ηλιέλαιο, ιδανικό για σάλτσες σαν μαγιονέζες), σε αργή ροή, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα, ώστε η σάλτσα να γίνει λεία και πυκνή, σαν κρέμα. Προσθέτω 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, όλα ψιλοκομμένα. Ανακατεύω με ένα κουταλάκι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρω.
  • Βήμα 8 Πρόταση σερβιρίσματος: Ανοίγω στη μέση 5- 6 αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ (βλ. συνταγή στην κατηγορία ΨΩΜΙΑ) και στο κάθε μισό ψωμάκι βάζω από 1 μπιφτέκι. Σκεπάζω με 1 – 2 τρυφερά φύλλα μαρουλιού ή με 1 μεγάλη, στρογγυλή φέτα ντομάτας (ανάλογα με την εποχή του χρόνου) και συμπληρώνω με όποιο άλλο υλικό μού αρέσει: πίκλες σε λεπτά φετάκια, ροδέλες κρεμμυδιού (ωμού ή τηγανισμένου), 1 φέτα τυρί για τοστ (κατά προτίμηση ελληνικό κασέρι) κ.ά.
  • Βήμα 9 Αλείφω τα άλλα μισά ψωμάκια με τη «σάλτσα για μπέργκερ» και σκεπάζω τα μπέργκερ. Τα σερβίρω αμέσως.