Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ… Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ… Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ... Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

: 8-10
: 50 min
: 1 hr
           
: 30 min

Ίσως το πιο παραδοσιακό καλοκαιρινό, κυριακάτικο φαγητό. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αποζημειώνει με τη γεύση του. Αν θέλετε να το «ελαφρύνετε» μπορείτε να αποφύγετε το τηγάνισμα και να ψήσετε τις μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο στο φούρνο.

Υλικά
  • Για τις μελιτζάνες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 600 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 ξύλο κανέλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το τελείωμα (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις μελιτζάνες: Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την πικρίλα τους. Τις ξεπλένω και τις σκουπίζω πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνω να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζω πρώτα τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνω σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζω, και τηγανίζω τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις αφήνω σε ένα φαρδύ μπολ, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.
  • Βήμα 2 Για τον κιμά: Βάζω το ελαιόλαδο σε μια σοτέζα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τον κιμά. «Σπάω» τον κιμά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σπυρωτός και σοτάρω μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνω με το κρασί και βράζω για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Βήμα 3 Προσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
  • Βήμα 4 Για την κρέμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει. Ρίχνω το αλεύρι και καβουρδίζω για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζω το ανακάτευμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αλατοπιπερώνω προσθέτω το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 5 Συναρμολόγηση και ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Στρώνω τις πατάτες σε ένα βαθύ ταψί και στη συνέχεια στρώνω τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζω τη σάλτσα του κιμά και την σκορπίζω σε όλο το ταψί μέχρι ισιώνοντας με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτω με την κρέμα.
  • Βήμα 7 Αν θέλω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
  • Βήμα 8 Αφήνω να σταθεί για 15-20 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Related Posts

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

 20΄ 40΄ 4 μερίδες – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα… στη Ζάκυνθο Υλικά Εκτέλεση 16 μπουτάκια κοτόπουλου, κοπανάκια  (όχι ολόκληρα τα μπούτια,αλλά μόνο τα στρουμπουλά άκρα τους, τα οποία λέγονται και κοπανάκια. Θα τα αγοράσουμε είτε από το κρεοπωλείο με το κιλό είτε θα τα βρούμε […]

Σαλάτα σπανάκι με κολοκύθα και γιαουρτόσαλτσα

Σαλάτα σπανάκι με κολοκύθα και γιαουρτόσαλτσα

15´ – 4 – 6 μερίδες – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα στο Λασίσι Υλικά Εκτέλεση 200-300 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι 200 γρ. κολοκύθα, ωμή, τριμμένη ½ φλιτζ. τσαγιού κράνμπερι αποξηραμένα Για τη βινεγκρέτ 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας 4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού με […]