Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

: 4
: 15 min
: 1 hr 30 min

Eντυπωσιακό ρολό που μπορείτε να το σερβίρετε σε επίσημο δείπνο, αλλά και γιατί όχι… σε ένα κυριακάτικο brunch.

Υλικά
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μοσχαρίσιο ρολό νουά, βάρους περίπου 1.000 γρ. (το νουά είναι από τη φύση του μακρόστενο, κυλινδρικό κομμάτι, σχεδόν έτοιμο ρολό)
  • 14 φέτες τυρί του τοστ, κατά προτίμηση έμμενταλ
  • 7 λεπτές φέτες μπέικον
  • 1 νεροπότηρο (300 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δισκάκι (400 - 500 γρ.) φρέσκα λευκά μανιτάρια, όχι πολύ μεγάλα
  • 16 - 20 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) ζεστός ζωμός κρέατος
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το νουά, ολόκληρο, για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις μεριές. Το μεταφέρω σε μια πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Μόλις το ρολό κρυώσει ελαφρώς, παίρνω ένα καλό κοφτερό και μεγάλο μαχαίρι (ιδανικά, ένα ηλεκτρικό μαχαίρι) και κάνω 7 βαθιές τομές κάθετα στο ρολό, χωρίζοντάς το δηλαδή σε 8 φέτες με πάχος περίπου 1 – 1½cm (υπολογίζω δηλαδή 2 φέτες ανά μερίδα). Οι τομές πρέπει να είναι βαθιές και να φτάνουν χαμηλά, αλλά δεν αποκόβω τις φέτες εντελώς. Ο τρόπος θυμίζει τις κομμένες σε φέτες φρατζόλες ψωμιού, με τις φέτες όμως να παραμένουν ενωμένες χαμηλά.
  • Βήμα 3 Σε κάθε μία από τις 7 βαθιές τομές του κρέατος βάζω λίγο αλατοπίπερο, τοποθετώ από 2 φέτες τυρί και ανάμεσά τους βάζω 1 λωρίδα μπέικον.
  • Βήμα 4 Στη συνέχεια δένω το ρολό με σπάγκο μαγειρικής, σε πυκνά δεσίματα (όχι πάνω μέσα στις τομές) ή, ακόμη καλύτερα, «φοράω» στο κρέας ένα ειδικό διχτάκι για ψητό ρολό, που θα βρω σε πολλά καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.
  • Βήμα 5 Βάζω το ρολό σε μια άνετη γάστρα (ή αλλιώς, σε ένα βαθύ και μεγάλο πυρίμαχο σκεύος). Περιχύνω με το κρασί και ψήνω το ρολό με ανοιχτή γάστρα, για 45 λεπτά, σε ένα από τα χαμηλά ή μεσαία ράφια του φούρνου.
  • Βήμα 6 Στο μεταξύ, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που ρόδισα το ρολό και σοτάρω τα μανιτάρια και τα κοκκάρια σε δυνατή φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με ξύλινη κουτάλα. Σβήνω με το ζωμό και, όταν πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω το θυμάρι και λίγη πάπρικα και μαγειρεύω τα υλικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 7 Μόλις περάσει το 45λεπτο ψήσιμο του ρολού, βγάζω τη γάστρα (ή το βαθύ ταψί) από το φούρνο.
  • Βήμα 8 Σε ένα μπολάκι διαλύω τη μουστάρδα με 1-2 κουτ. σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας και αδειάζω το μείγμα πάνω στο ρολό. Γύρω από το ρολό αδειάζω τα μαγειρεμένα μανιτάρια και κοκκάρια με τη σάλτσα τους. Σκεπάζω καλά τη γάστρα με το καπάκι της (αν έχω χρησιμοποιήσει ταψί, το σκεπάζω σφικτά με δύο φύλλα γερό αλουμινόχαρτο) και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  • Βήμα 9 Αφήνω το ρολό να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά εκτός φούρνου, με σκεπασμένο σκεύος και στη συνέχεια το σερβίρω, κομμένο στις φέτες του. Σε κάθε μερίδα βάζω από 2 φέτες κρέας, τυρί και μπέικον και συμπληρώνω με λίγη από τη σάλτσα του σκεύους.


Related Posts

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ;

Η απώλεια βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν ό δείκτης της ζυγαριάς δεν ξεκολλάει. Ωστόσο, προτού απογοητευτείτε και παρατήσετε την προσπάθειά σας ελέγξτε τον παρακάτω δεκάλογο: 1. Είστε συστηματική με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών; Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας […]

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου, που σε πολλές χώρες θεωρούνται απαγορευτικά. Κεφάλια, εντόσθια, ουρές, μάγουλα… όλα στην διάθεσή μας. Καλό όμως, είναι, να γνωρίζουμε ποιο μέρος […]