Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μοσχαράκι στο φούρνο με πορτοκάλι και λεμόνι

Μοσχαράκι στο φούρνο με πορτοκάλι και λεμόνι
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
15΄ 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στο Ναύπλιο
Υλικά Εκτέλεση
  • 2 ζουμερά πορτοκάλια
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 800 γρ. μοσχαράκι, κατά προτίμηση από νουά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 6 – 8 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  • 4 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα το καθένα σε 3 κομμάτια
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτρια κομμάτια
  • 4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα τους
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Ξεφλουδίζω το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι και τα χωρίζω στα φετάκια τους, (από τα οποία αφαιρώ όσες περισσότερες από τις λευκές ίνες μπορώ) και τα βάζω σε ένα μπολάκι. Στύβω το δεύτερο πορτοκάλι και το δεύτερο λεμόνι και βάζω τους χυμούς σε ένα δεύτερο μπολάκι.
Πλένω και σκουπίζω καλά το νουά και αλατοπιπερώνω. Για να διατηρήσει το μακρύ κυλινδρικό σχήμα του, το δένω με σπάγκο μαγειρικής σε κοντινά διαστήματα, σαν να δένω ρολό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το νουά για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Το σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ μεταφέρω το κρέας με τα ζουμάκια του στο ταψί.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνω τα πράσα, τα καρότα και τα κοκκάρια και τα σοτάρω για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνω με το ζωμό λαχανικών.
Αδειάζω τα σοταρισμένα λαχανικά γύρω από το νουά. Προσθέτω επίσης τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, τους χυμούς, τις σκελίδες σκόρδου (με τη φλούδα τους), το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και αλατοπίπερο.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για άλλα 45 – 60 λεπτά, μέχρι το νουά να μαλακώσει.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω το νουά να ξεκουραστεί εκεί, μέσα στο ταψί, για 15 λεπτά. Αφαιρώ τους σπάγκους και το κόβω σε λεπτές φέτες (για το καλύτερο αποτέλεσμα το κόβω με ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι χωρίς δόντια ή με ηλεκτρικό μαχαίρι). Μεταφέρω τις φέτες του κρέατος σε μια πιατέλα και σκορπίζω τριγύρω τα λαχανικά.
Σουρώνω σε ένα κατσαρολάκι τους χυμούς που έχουν απομείνει στο ταψί και βράζω μέχρι συμπυκνωθεί και να γίνει μια ωραία σάλτσα.
Περιχύνω με τη σάλτσα το μοσχαράκι και σερβίρω.

Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Είναι χορταστικά, αντικαθιστούν τέλεια το κρέας, είναι απίθανα νόστιμα, και μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Για να μην αναφέρω ότι υπάρχουν ένα σωρό είδη για να διαλέξετε, από τα μικρά λευκά «κουμπιά», μέχρι τα άγρια, αποξηραμένα. Είναι οικονομικά (τα περισσότερα), ιδανικά για χορτοφάγους, πλούσια σε πολύτιμη […]