Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

: 4-6
: 15 min
: 1 hr 10 min

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις χυλοπίτες της επιλογής μας: χωριάτικες με αυγά ή απλές, μακριές ή κοντές. Σε κάθε περίπτωση πάντως ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού όταν μαγειρέψουμε το κρέας και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό. Είναι προτιμότερο να γίνει το φαγητό λίγο παραπάνω ζουμερό παρά να του λείψουν υγρά και να λασπώσουν οι χυλοπίτες.

Υλικά
  • 800 γρ. μοσχαράκι από κιλότο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (κατά προτίμηση φρέσκια), ψιλοκομμένη
  • 400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, χονδροκομμένες
  • 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 300 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του μοσχαριού.
  • Βήμα 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 3 Ρίχνω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα και την πιπεριά Φλωρίνης και τα σοτάρω στο λάδι που έμεινε στο σκεύος, για 3 – 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 4 Βάζω ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και ανακατεύω. Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, τις ελιές, τα μπαχάρια και τη δάφνη.
  • Βήμα 5 Ρίχνω 600 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και, μόλις το υγρό πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  • Βήμα 6 Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και ελέγχω τη σάλτσα. Λογικά, η ποσότητα υγρών τη συνταγής είναι αρκετή για να μαγειρέψω και τις χυλοπίτες αλλά, αν έχει μειωθεί αρκετά, προσθέτω 400 ml ζεστό νερό. Το αφήνω να πάρει μια βράση, ρίχνω τις χυλοπίτες, ανακατεύω και μετριάζω τη φωτιά. Μαγειρεύω για άλλα 10 – 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη πυκνή σάλτσα.
  • Βήμα 7 Προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.


Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι, σαν πρίγκιπας και το βράδυ… σαν ζητιάνος». Έτσι λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Το βράδυ ο οργανισμός μας δυσκολεύετε πιο πολύ στη πέψη ειδικά αν φάμε πολύ και πέσουμε αμέσως για ύπνο! Για να έχουμε […]



Subscribe