Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μοσχαράκι γλυκόξινο στο τηγάνι με κρεμμύδια και ρύζι μπασμάτι

Μοσχαράκι γλυκόξινο στο τηγάνι με κρεμμύδια και ρύζι μπασμάτι
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 30΄ 25΄ 4 – 6 μερίδες 30΄ [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Πιερία!
Υλικά Εκτέλεση
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από τρανς, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα για κεμπάπ (θα το βρείτε στα super market και τα μπαχαράδικα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι βαλσάμικο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • αλάτι

Για το ρύζι μπασμάτι

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σπόρια κάρδαμου πράσινου σπασμένα
  • αλάτι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για το μπασμάτι: Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το κάρδαμο. Ρίχνω το ρύζι και το σοτάρω ενώ το ανακατεύω συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το νερό, το δαφνόφυλλο και λίγο αλάτι. Τότε χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να «πιει» όλο το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά, βγάζω το καπάκι της κατσαρόλας και τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Τη σκεπάζω ξανά με το καπάκι της και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά. Λίγο πριν σερβίρω το ρύζι πετάω τη δάφνη και ανακατεύω για να αφρατέψει.

Για το μοσχαράκι: Βάζω τις λωρίδες του κρέατος σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μείγμα του κεμπάπ, το πετιμέζι, το βαλσάμικο και το μισό ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά για να καλυφθούν οι λωρίδες από τη μαρινάδα, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω για 30 λεπτά για να μαριναριστεί το κρέας.
Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική), ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος. Στραγγίζω καλά τις λωρίδες του μοσχαριού και κρατάω κατά μέρος τη μαρινάδα τους.
Δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω τις λωρίδες του μοσχαριού. Τις τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα. Προσθέτω το κέτσαπ, ανακατεύω και σβήνω με τη μαρινάδα που άφησα κατά μέρος. Ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και, χωρίς να χαμηλώσω καθόλου τη φωτιά, συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά.
Προσθέτω το δυόσμο και αποσύρω από τη φωτιά. Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα και συνοδεύω με το ρύζι μπασμάτι.


Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου, που σε πολλές χώρες θεωρούνται απαγορευτικά. Κεφάλια, εντόσθια, ουρές, μάγουλα… όλα στην διάθεσή μας. Καλό όμως, είναι, να γνωρίζουμε ποιο μέρος […]

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ […]