Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μια ξεχωριστή δράση με τα κορίτσια από τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Ηρακλείου

Μια ξεχωριστή δράση με τα κορίτσια  από τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων  Ηρακλείου

Από τις πιο όμορφες και αγαπημένες στιγμές, είναι η ώρα που ετοιμάζεις ένα γεύμα για τα παιδιά, μαζί  με τα παιδιά, καθώς αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές εμπειρίες, αλλά και  ένα από τα πλέον πρακτικά  μαθήματα υγιεινής διατροφής. Παράλληλα το φαγητό εκτός από ζωτική ανθρώπινη ανάγκη,  αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και κοινωνική πράξη  ανεκτίμητης αξίας, ιδιαίτερα όταν το μοιράζεσαι με άλλους.

Για το λόγο αυτό, με χαρά αφιερώσαμε την Κυριακή 29/12/2019 στα παιδιά, ώστε να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Παρέα  με τα κορίτσια  από τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων  Ηρακλείου και  με την καθοδήγηση των  γυναικών  του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και του Συνδέσμου  Ανάπλασης Εθιάς, παρασκευάσαμε  ένα φαγητό  από το μακρινό παρελθόν της Κρήτης, τους «Σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό», ένα φαγητό που μοσχομύρισε παράδοση.
Το Διοικητικό Συμβουλίου  του συλλόγου  Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας , ευχαριστεί  θερμά,  τους ευγενέστατους συνοδούς των κοριτσιών, τη Θάλεια Καλεντάκη από το Σύνδεσμο  Ανάπλασης Εθιάς, που με φροντίδα μάνας ετοίμασε τους “Σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό’’, όλες τις κυρίες που ήταν κοντά μας, την εταιρία Miele, το  προσωπικό της και την  Ηρώ Παπαδοπούλου για τη ζεστή  φιλοξενία και την αγάπη τους. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε  στον Λάμπρο Βαμβακά, Παθολόγο – Ογκολόγο,  Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και   Κοινωνικής Πολιτικής, που μας  τίμησε με την παρουσία σου, αλλά και για τη συμμετοχή του στη δράση.

Λίγα λόγια για το  φαγητό.
‘‘Τη δεκαετία το 1950 στο ορεινό χωριό της Εθιάς οι νοικοκυρές δεν γνώριζαν τι θα πει ρύζι, το ρύζι ήταν δυσεύρετο και το θεωρούσαν  είδος πολυτελείας. Το αγόραζαν μόνο όταν πήγαιναν στην Χώρα και το μαγείρευαν  αν ήταν κανείς άρρωστος ή σε καμιά λεχωίδα (λουχούνα – γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει).Τα φαγητά λοιπόν  γινόταν όλα με  αλεσμένο στο χειρόμυλο στάρι, ένα από αυτά ήταν  οι   λαχανοντολμάδες. 
Τους Σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό, τους μαγείρευαν μετά τα Χριστούγεννα, με κρέας από το χοίρο,  που είχαν σφάξει πριν τα Χριστούγεννα,  με  αλεσμένο στο χειρόμυλο στάρι και λάχανο που είχαν όλες οι οικογένειες το χειμώνα στο περιβόλι ή στον κήπο τους.

Το κρέας  το διατηρούσαν με διαφόρους τρόπους, ένας από αυτούς ήταν να ψιλοκόψουν το κρέας με το μαχαίρι,  να το ψήσουν με λάδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο  και να το αποθηκεύσουν στο κουρούπι (πήλινο δοχείο που μοιάζει με μικρό πιθάρι) για να έχουν όλο το χρόνο.
Όταν λοιπόν σάζανε (έφτιαχναν)  τους λαχανοντολμάδες βάζανε μέσα και λίγο ψιλοκομμένο σύγλινο (παστό χοιρινό κρέας μαζί με το λίπος του) για να γίνουν πιο νόστιμοι.’’Το συγκεκριμένο φαγητό διακρίθηκε στο 7ο Φεστιβάλ κρητικής κουζίνας.Ευχόμαστε σε όλους  υγεία, να ανταμώνουμε σε όμορφες δράσεις και να επενδύουμε στην τράπεζα αναμνήσεων, στις οποίες έχουμε όλοι ανάγκη.


Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Είναι χορταστικά, αντικαθιστούν τέλεια το κρέας, είναι απίθανα νόστιμα, και μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Για να μην αναφέρω ότι υπάρχουν ένα σωρό είδη για να διαλέξετε, από τα μικρά λευκά «κουμπιά», μέχρι τα άγρια, αποξηραμένα. Είναι οικονομικά (τα περισσότερα), ιδανικά για χορτοφάγους, πλούσια σε πολύτιμη […]