30΄ | 40΄ – 45΄ | 1 ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ. | – | [printfriendly] |
Ελλήνων γεύσεις στη Λήμνο. Η γλύκα του παχύρρευστου πετιμεζιού και το άρωμα του μοσχάτου μεταμορφώνουν αυτή την απλή μηλόπιτα με ιδιαίτερο γλύκισμα, δίνοντάς του πλούσια γεύση και καραμελωμένη εμφάνιση. Συνοδεύεται τέλεια με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. |
|
Υλικά | Εκτέλεση |
|
Βάζω τους κύβους των μήλων σε ένα μπολ, τους περιχύνω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, προσθέτω το μοσχάτο ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος. Σε ένα μπολ χτυπάω το μίξερ τη ζάχαρη με τα 250 γρ. μαργαρίνη για 2 – 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνω το σιμιγδάλι και τη σκόνη αμυγδάλου και χτυπάω για περίπου 2 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και ανακατεύω τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα, ιδανική για αναμείξεις μειγμάτων). Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σκορπίζω τα κομματάκια του παγωμένου Βιτάμ σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 – 30 εκ. και ραντίζω με το πετιμέζι (ή το μέλι) και τη μαρμελάδα μύρτιλων. Απλώνω ομοιόμορφα στο ταψί τα κομμάτια των μήλων. Από πάνω αδειάζω το μείγμα που χτύπησα στο μίξερ και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τη μηλόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αφήνω τη μηλόπιτα για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα μήλα να βρίσκονται από πάνω. Τη σερβίρω χλιαρή ή την αφήνω να κρυώσει τελείως, πριν την κόψω σε κομμάτια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. |