ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
Η μπύρα κάνει τα μελομακάρονα τόσο αφράτα και γευστικά που θα σας αρέσουν σίγουρα.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- ¾ φλιτζ. τσαγιού μπύρα
- 4 κουτ. σούπας κονιάκ
- ½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σόδα, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
- καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα
- Για το σιρόπι
- 1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
- 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- τη φλούδα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Βήμα 2 Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάω με τα χέρι μέχρι να λιώσει (όσο γίνεται) η ζάχαρη. Προσθέτω τη μπύρα, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Βήμα 3 Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το μίγμα του αλεύρου ανακατεύοντας με το χέρι μου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ η ζύμη. Απλά αναδεύω τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
- Βήμα 4 Πλάθω τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που θέλω.
- Βήμα 5 Τα αραδιάζω στη λαμαρίνα και τα ψήνω στους 180°C για 30-35 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Βήμα 6 Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζω το σιρόπι.
- Βήμα 7 Βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζω για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Βήμα 8 Μόλις βγάλω τη λαμαρίνα από το φούρνο και ρίχνω το σιρόπι ζεστό περιβρέχοντας τα μελομακάρονα. Τα αφήνω για 5 λεπτά και μετά τα γυρίσω για να σιροπιαστούν και από την άλλη μεριά.
- Βήμα 9 Στολίζω τα μελομακάρονα στην πιατέλα και πασπαλίζω με τα καρύδια.