Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 15 min
: 40 min
           
: 19 hr

Κοντά στα μέσα του φθινοπώρου βρίσκω στις λαϊκές μικρά μαβιά μελιτζανάκια, με πάχος και μέγεθος όσο ο αντίχειράς μου. Είναι ιδανικά για γλυκό ή τουρσί. Μην τα προσπεράσετε! Πάρτε μια καλή ποσότητα και φτιάξτε ένα από τα κλασικότερα γλυκά κουταλιού!

Υλικά
  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια, γερά, μεγέθους περίπου ½ δακτύλου
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • ½ λίτρο νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
  • μια χούφτα καρφάκια γαρίφαλου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τα μελιτζανάκια και τα χαράζω μία φορά κατά μήκος, χωρίς να τα κόψω στα δύο. Τα ρίχνω σε μια βαθιά λεκάνη, τα καλύπτω καλά με κρύο νερό, ρίχνω το χυμό των 2 λεμονιών και βάζω επάνω τους ένα βαρύ πιάτο για να τα κρατήσει κάτω από το νερό. Τα αφήνω έτσι για 2 – 3 ώρες.
  • Βήμα 2 Τα στραγγίζω καλά και τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Τα βράζω για 5 – 6 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό) ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω ξανά και τα βάζω και πάλι σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Τα αφήνω εκεί για 3 – 4 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου.
  • Βήμα 3 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε ρίχνω τα μελιτζανάκια και τα βράζω και αυτά για 7 – 8 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το σιρόπι), μέχρι το σιρόπι να δέσει*.
  • Βήμα 4 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω και αφήνω μέσα εκεί το γλυκό για 12 ώρες.
  • Βήμα 5 Ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνω το χυμό του τρίτου λεμονιού και τα γαρίφαλα και ξαναβράζω το γλυκό για 3 – 4 λεπτά ακόμα, ξαφρίζοντας διαρκώς, μέχρι το σιρόπι να ξαναδέσει.
  • Βήμα 6 Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και βάζω από 1 – 2 καβουρδισμένα αμύγδαλα σε κάθε μελιτζανάκι, μέσα στη σχισμή. Μοιράζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντας τα μελιτζανάκια καλά με σιρόπι για να μην χαλάσουν.
  • Βήμα 7 *ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 – 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.

Related Posts

SMOOTHIE ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

SMOOTHIE ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Τα smoothies είναι ο νόστιμος τρόπος για να απολαύσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Δοκιμάστε συνδυασμούς που αγαπάτε και προσθέστε μυρωδικά της εποχής.

ΠΑΓΩΤΟ ΣΥΚΟ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΠΑΓΩΤΟ ΣΥΚΟ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Ένα πρωτότυπο παγωτάκι με την υπέροχη γεύση του σύκου. Το γλυκάνισο και το μέλι το απογειώνουν σε άρωμα.