Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

: 4
: 40 min
: 50 min

Με τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής, που είναι γλυκές, χωρίς σπόρια και αφράτες, φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα πιάτα. Χορταστική, πεντανόστιμη και μυρωδάτη, αυτή η συνταγή αποχαιρετά το φθινόπωρο με στιλ.

Υλικά
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες, σφικτές και γερές
  • τα φυλλαράκια από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει πολύ καλά. Ρίχνω εκεί τον κιμά και τον καβουρδίζω για 10 – 12 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκουρύνει, να στεγνώσει καλά και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνω 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, τον πελτέ, το κρεμμύδι και το καρότο. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαραθούν. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και χαμηλώνω τη φωτιά.
  • Βήμα 2 Μαγειρεύω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει από τα πολλά υγρά και να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  • Βήμα 4 Παίρνω μία μελιτζάνα, την ξεφλουδίζω, αφαιρώ και το κοτσάνι και την ακουμπάω σε ένα ξύλο κοπής. Με το ένα χέρι κρατάω τη μελιτζάνα από το «λαιμό», δηλαδή από το σημείο που ήταν το κοτσάνι και, με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνω βαθιές τομές από το «λαιμό» προς τη βάση, χωρίς όμως να φτάσω μέχρι κάτω και να κόψω φέτες. Απλώς κάνω βαθιές χαρακιές. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τις άλλες τρεις μελιτζάνες.
  • Βήμα 5 Γεμίζω τις χαρακιές με το μείγμα του κιμά και τοποθετώ τις μελιτζάνες στο ταψί. Τις περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με το θυμάρι. Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για 40 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρω ζεστές ή χλιαρές, αλλά όχι καυτές.

Related Posts

3 Ιουλίου: Συναυλία Γιάννης Σπανός «Μια φορά θυμάμαι…»

3 Ιουλίου: Συναυλία Γιάννης Σπανός «Μια φορά θυμάμαι…»

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ – 21:00 Συνοδοιπόροι του, στο μαγικό αυτό ταξίδι (με αλφαβητική σειρά): Δώρος Δημοσθένους, Ελένη Δήμου, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αλέκα Κανελλίδου, Κώστας Καραφώτης, Κοσμάς Κοκόλης, Κατερίνα Κούκα, Μανώλης Μητσιάς, Πένυ Ξενάκη, Λάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Τζιαγκούλας, Τάνια […]

ΜΕΛΙ… ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΛΙ… ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η χρησιμότητα του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ενισχύεται με νεότερες έρευνες που αποδεικνύουν τη δράση του μελιού ως φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες. Η έκθεση του οργανισμού σε επιβαρρυντικούς εξωτερικούς παράγοντες  (ατµοσφαιρική ρύπανση, […]