Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ «ΒΕΝΤΑΛΙΑ»

: 4
: 40 min
: 50 min

Με τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής, που είναι γλυκές, χωρίς σπόρια και αφράτες, φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα πιάτα. Χορταστική, πεντανόστιμη και μυρωδάτη, αυτή η συνταγή αποχαιρετά το φθινόπωρο με στιλ.

Υλικά
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες, σφικτές και γερές
  • τα φυλλαράκια από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει πολύ καλά. Ρίχνω εκεί τον κιμά και τον καβουρδίζω για 10 – 12 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκουρύνει, να στεγνώσει καλά και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνω 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, τον πελτέ, το κρεμμύδι και το καρότο. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαραθούν. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και χαμηλώνω τη φωτιά.
  • Βήμα 2 Μαγειρεύω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει από τα πολλά υγρά και να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  • Βήμα 4 Παίρνω μία μελιτζάνα, την ξεφλουδίζω, αφαιρώ και το κοτσάνι και την ακουμπάω σε ένα ξύλο κοπής. Με το ένα χέρι κρατάω τη μελιτζάνα από το «λαιμό», δηλαδή από το σημείο που ήταν το κοτσάνι και, με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνω βαθιές τομές από το «λαιμό» προς τη βάση, χωρίς όμως να φτάσω μέχρι κάτω και να κόψω φέτες. Απλώς κάνω βαθιές χαρακιές. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τις άλλες τρεις μελιτζάνες.
  • Βήμα 5 Γεμίζω τις χαρακιές με το μείγμα του κιμά και τοποθετώ τις μελιτζάνες στο ταψί. Τις περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με το θυμάρι. Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για 40 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρω ζεστές ή χλιαρές, αλλά όχι καυτές.

Related Posts

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;

Παρόλο που τα γλυκαντικά δεν έχουν θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, το μέλι αποτελεί εξαίρεση. Θεωρείται, και όχι άδικα, ένας από τους θησαυρούς της φύσης για τον άνθρωπο. Τα ευεργετικά συστατικά του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα […]

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ SUPER FOOD

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ SUPER FOOD

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Πρωτεΐνες, βιταμίνες της ομάδας Β και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστούν την επιλογή των μπαρών ρυζιού με νιφάδες βρώμης και super fruits ως ένα τέλειο πρωινό ή και ενδιάμεσο γεύμα.



Subscribe