Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΒΗΡΥΤΟΥ

ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΒΗΡΥΤΟΥ

ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΒΗΡΥΤΟΥ

: 8-10
: 30 min
: 20 min

Από τα πιο «εθιστικά» σιροπιαστά γλυκά. Το βούτυρο και το τραγανό φύλλο κυριαρχούν…

Υλικά
  • 500 γρ. φύλλα βηρυτού ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 250 γρ. βούτυρο LURPAK
  • 200 γρ. φυστίκι Αιγίνης
  • Για την κρέμα:
  • 500 ml γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA
  • 130 γρ. βούτυρο LURPAK
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι:
  • 400 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 300 ml νερό
  • 50 ml γλυκό κρασί SAMOS VIN DOUX
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύω για 1-2 λεπτά με το σύρμα για να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη βανίλια. Χτυπάω με το ραβδομπλέντερ για να γίνει η κρέμα απαλή και σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην κρέμα). Την αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Για τα μαντηλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βάζω τα φυστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν πούδρα. Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνω σε σιγανή φωτιά.
  • Βήμα 3 Aνοίγω το φύλλο Βηρυτού, βγάζω το πρώτο φύλλο και το απλώνω στον πάγκο. Βουτυρώνω με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω από πάνω ακόμα ένα φύλλο το οποίο βουτυρώνω. Σουρώνω τα φύλλα σαν «ακορντεόν» και με ένα κουταλάκι βάζω μικρές κουταλιές κρέμας επάνω στο διπλωμένο φύλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Βάζω από 1 κουταλάκι φυστίκι Αιγίνης σε κάθε κουταλιά κρέμας. Κόβω με ένα μαχαίρι στα κενά μεταξύ των κρεμών και με τα δάχτυλά μου κλείνω το κάθε κομμάτι σαν μικρή καραμέλα. Τα μεταφέρω στη βουτυρωμένο ταψάκι και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
  • Βήμα 4 Όσο βούτυρο έχει απομείνει από το βουτύρωμα των φύλλων το επαναφέρω στη φωτιά και το αφήνω να κάψει καλά.
  • Βήμα 5 Mε ένα κουτάλι, ραντίζω με το καυτό βούτυρο τα μαντηλάκια και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 6 Για το σιρόπι: Ενώ έχω βάλει τα γλυκά στο φούρνο βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνω να βράσει για 4 λεπτά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κρασί. Το αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 7 Βγάζω τα μαντηλάκια από το φούρνο και όπως είναι καυτά, με ένα μεγάλο κουτάλι τα ραντίζω με το χλιαρό σιρόπι. Τα αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω.

Related Posts

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ-ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ-ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Αντί για αρνάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσικάκι. Και τα δύο «σηκώνουν» αρκετό σκόρδο, ωστόσο αν δεν μας αρέσει μειώνουμε την ποσότητα.

ΤΟΥΡΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

ΤΟΥΡΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

Τούρτα-τσουρέκι υπερπαραγωγή είναι το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσουμε ένα γιορτινό γεύμα. Μπορείτε το τσουρέκι να το προετοιμάσετε 1-2 ημέρες νωρίτερα και να το στολίσετε την ημέρα του σερβιρίσματος.