Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ, ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ, ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ

: 6
: 20 min
: 40 min

Οι πιο νόστιμες μανιταρόσουπες φτιάχνονται με μείγμα από διάφορα φρέσκα μανιτάρια όπως κλασικά λευκά, μικρά στρογγυλά με καφετί χρώμα, πορτομπέλο, πλευρότους και άλλα. Ιδιαίτερη νοστιμιά δίνουν όμως τα αποξηραμένα πορτσίνι (βασιλομανίταρα) ή άλλα ξερά που θα βρούμε συσκευασμένα ή χύμα σε καλά παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μια ποσότητα 200 γρ. στο συνολικό μείγμα αρκεί. Τα μουσκεύουμε για 20 λεπτά σε νερό ή λευκό κρασί και τα στραγγίζουμε καλά.

Υλικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (φρέσκα ή ανάμεικτα με ξερά), καθαρισμένα με ένα βρεγμένο πανάκι και κομμένα σε μέτρια κομμάτι
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 750 ml ζωμός κότας ή λαχανικών (ή νερό)
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, καλά κοπανισμένος στο γουδί ή τριμμένος το μύλο λαχανικών
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και όλα τα μανιτάρια (και τα ξερά, αν χρησιμοποιήσουμε, μουσκεμένα, καλά στραγγισμένα). Δυναμώνω καλά τη φωτιά, ρίχνω πιπέρι και σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν και να στεγνώσει το μείγμα, να μείνει χωρίς περιττά υγρά.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τις πατάτες, τις σοτάρω κι αυτές για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και σβήνω με το κρασί. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Βήμα 3 Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό) και προσθέτω το κόλιανδρο. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω καλά τη φωτιά και μαγειρεύω για 20 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Βήμα 4 Ρίχνω το μαϊντανό, μαγειρεύω για άλλα 1 – 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τη σούπα να κρυώσει λίγο και την πολτοποιώ καλά στο μπλέντερ (ή σε δόσεις, στο μούλτι). Ξαναρίχνω την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και τη μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Μοιράζω τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή σε μπολ και σε κάθε μερίδα βάζω από λίγο γιαούρτι. Πασπαλίζω με πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω.