ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΣΠΙΤΙΚΗ
Υλικά
- 4 ωμοί κρόκοι, απαραιτήτως από βιολογικά αυγά και μάλιστα ημέρας
- 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
- 2 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Σε ένα μπολ ρίχνω τους κρόκους, το ξίδι και τη μουστάρδα και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά και, σταδιακά, σε μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω τελείως ομοιογενές μείγμα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ αρχίζω να ρίχνω το ελαιόλαδο σε πολύ αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα.
- Βήμα 2 Σταδιακά, το μείγμα γίνεται ολοένα και πιο αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο, μέχρι που στο τέλος, όταν πια θα έχω ρίξει όλο το ελαιόλαδο, η σπιτική μαγιονέζα μου θα είναι πολύ αφράτη και βελούδινη. Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνω μερικές σταγόνες νερό. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.