Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ

Αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου. Μοιάζει με μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι, με λευκό μίσχο και πράσινο φύλλωμα. Το πράσο ανοίκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών αλλά έχει ηπιότερη γεύση. Έχει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Το πρώτο φαγητό που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το πρασόρυζο αλλά υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που μπορούμε να το απολαύσουμε.

Πώς τα επιλέγουμε
Διαλέγουμε μικρά πράσα με σκούρο πράσινο φύλλωμα, καθαρό, λευκό κορμό, χωρίς κηλίδες. Ελέγχουμε τις ρίζες τους που πρέπει να είναι ζωηρές και όχι ξερές ή μαραμένες. Χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό μέρος του και το ανοιχτό πράσινο. Αποφεύγουμε το σκούρο, πράσινο κομμάτι γιατί είναι πολύ σκληρό.

Πώς τα καθαρίζουμε
Πλένουμε καλά τα πράσα και με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ρίζα τους και το σκληρό εξωτερικό φύλλο. Χαράζουμε το πράσο κάθετα και ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, γιατί, πολλές φορές κρατάνε ενδιάμεσα των φυλλωμάτων, χώματα ή μικρά έντομα. Κατόπιν τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε στο μέγεθος που προτείνει η συνταγή.

Πώς τα συντηρούμε
Διατηρούμε τα πράσα σε χάρτινη σακούλα μέχρι και 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Αποφεύγουμε να τα πλύνουμε ή να κόψουμε τις ρίζες τους πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Πώς τα μαγειρεύουμε
Πολλές οι συνταγές που χρησιμοποιούμε το πράσο. Εκτός φυσικά από το πρασόρυζο, φτιάχνουμε πεντανόστιμες πρασόπιτες, υπέροχες σούπες βελουτέ, ριζότο, τα βράζουμε και τα σερβίρουμε σε σαλάτες, τα κάνουμε γέμιση για κανελόνια ή χοντρά ζυμαρικά, συνοδεύουμε κρέατα αλλά και ψάρια ή θαλασσινά. Γενικότερα, το πράσο είναι ένα πολυ-υλικό. Ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά και μαγειρεύεται σε όλους τους τρόπους, κατσαρόλα, φούρνο, τηγάνι, ατμό, σχάρα…


Related Posts

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

Μα τι είναι αυτό το μαύρο ραπανάκι; Συνήθως τα ραπανάκια τα ξέρουμε κόκκινα, στρογγυλά ή και μακρουλά. Λοιπόν, το μαύρο ραπανάκι, με μια πρώτη ματιά, δεν μπορώ να πω πως θα το ζηλέψετε, αλλά θα ήταν κρίμα να μη το δοκιμάσετε. Αρκετά δυνατό θα έλεγα, […]

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά, σμυρναίικα «φοινίκια» τα οποία ήταν λίγο πιο σκληρά και λιγότερο μελωμένα. Οι νέες νοικοκυρές ίσως βρίσκουν τη συνταγή τους, μπελαλίδικη, αλλά, […]