Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΥΧΝΑΡΟΤΑΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ

ΛΥΧΝΑΡΟΤΑΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ

ΛΥΧΝΑΡΟΤΑΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ

: 22-24
: 30 min
: 45 min
           
: 30 min

Αυτή η τάρτα είναι μια δημιουργική παραλλαγή των κρητικών καλιτσουνιών (λυχναράκια), γεμιστά με ανθότυρο, μέλι και κανέλα. Εδώ, τα προτείνουμε σε μορφή τάρτας. Η διαδικασία για τη ζύμη είναι αρκετά ιδιαίτερη και δεν θυμίζει την παρασκευή της κλασικής ζύμης τάρτας. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει τον όποιο κόπο. Η δόση αυτή είναι για να γίνουν 3 τάρτες ή ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Φροντίστε το ζυμαράκι που θα στρώσετε να μην είναι πολύ λεπτό (όπως σε μία συνηθισμένη τάρτα), αλλά λίγο πιο παχύ.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 7 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • Για τη γέμιση
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι, καλής ποιότητας, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη, κατά προτίμηση κρητική (ή φρέσκο ανθότυρο)
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • Για την τάρτα
  • λίγο λιωμένο βούτυρο Lurpak για τη φόρμα
  • λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζύμη: Ζεσταίνω το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσω να κάψει και να αφρίσει. Αποσύρω από τη φωτιά, το αδειάζω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιά και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνω λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα κατά μέρος, για 15 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Βήμα 2 Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αδειάζω το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς που άφησα να φουσκώσει. Ανακατεύω καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα και, σταδιακά, ρίχνω το αλεύρι. Αρχικά ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 5 – 7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζω και την αφήνω κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
  • Βήμα 3 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μέλι και την κανέλα και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνω το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύω καλά με μια μεγάλη ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσω ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 4 Τάρτα: Βουτυρώνω ελαφρώς 3 βαθιές ταρτιέρες (ή ένα μεγάλο στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί αν κάνω μια τάρτα) με διάμετρο 26 – 28 εκ. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρω με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και την εφαρμόζω καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβω τα περισσεύματα ζύμης. Αν θέλω, τσιμπάω με τα δάχτυλά μου την περιφέρεια της ζύμης για να φτιάξω μικρές πτυχές και να δώσω το χαρακτηριστικό διακοσμητικό σχέδιο που έχουν τα κρητικά «λυχναράκια».
  • Βήμα 5 Αδειάζω το 1/3 της γέμισης στην τάρτα και ισιώνω καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίζω με το σουσάμι, αλείφω τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο και σκεπάζω με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνω για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει –στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί ελαφρώς μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος. Επίσης στο χρόνο αυτό θα γίνει πιο αφράτη και με «ψωμένια» αλλά τραγανή υφή. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για τις δύο άλλες τάρτες.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την κάθε τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 – 45 λεπτά και τη σερβίρω χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Related Posts

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Πάσχα χωρίς αρνάκι δεν γίνεται. Μια συνταγή απλή, αλλά πεντανόστιμη. Η λαδόκολλα συγκρατεί τον ατμό και τα αρώματα. Το κρέας ψήνεται μέχρι μέσα, χωρίς να καεί και γίνεται τόσο τρυφερό… σαν «λουκούμι».

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Ένα αρνάκι, σκέτο λουκούμι… Μπορείτε αντί για γραβιέρα να βάλετε ότι σας αρέσει. Αρκεί να είναι ένα τυρί πικάντικο. Ζητήστε από το χασάπη να σας ξεκοκκαλίσει το κρέας για ρολό χωρίς να αφαιρέσει την πέτσα του.