Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Λουκανικοτυρόπιτα γιορτινή

Λουκανικοτυρόπιτα γιορτινή
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 50΄ 1 ταψί 28 εκ. [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στο Καρπενήσι.
Υλικά Εκτέλεση
  • 2 πακέτα φύλλο παραδοσιακό
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο

Για τη γέμιση με τυριά

  • 200 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση με λουκάνικο  

  • 200 γρ. λουκάνικο Ευρυτανίας με καπνιστή πάπρικα (από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το εξωτερικό περίβλημα και το έχουμε ψιλοκόψει με ένα μαχαίρι, κομμένο σαν κιμάς)
  • 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. σάλτσα ντομάτας
Σε ένα μπολ αναμειγνύω όλα τα υλικά για τη γέμιση τυριών.
Σε ένα βαθύ τηγάνι αντικολλητικό σε δυνατή φωτιά καβουρδίζω τον κιμά λουκάνικου. Προσθέτω τις πιπεριές. Ανακατεύω για 2 λεπτά και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Απλώνω σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ένα παραδοσιακό φύλλο, το αλείφω με μαργαρίνη και πάνω του ρίχνω πασπαλιστά τη μισή ποσότητα από τη γέμιση του λουκάνικου κατά μήκος του φύλλου. Το τυλίγω σε ρολό κατά μήκος γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να μην αδειάσει η γέμιση, φτιάχνοντας δηλαδή ένα στριφτάρι. Επαναλαμβάνω την διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση λουκάνικου σε ένα άλλο φύλλο.
Αλείφω με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. και το στρώνω με ένα φύλλο. Περιμετρικά στο εσωτερικό του ταψιού βάζω τα δύο στριφτάρια σχηματίζοντας μια κουλούρα. Στρώνω 3 λαδωμένα φύλλα στο ταψί και πάνω τους απλώνω τη γέμιση με τα τυριά. Σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα, τα οποία γυρίζουμε τι άκρες προς τα μέσα ,έτσι ώστε να μην καλύψω τα στριφτάρια .
Χτυπάω σε ένα μπολ το γάλα και τα αυγά και απλώνω το μίγμα στην επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο και ψήνω την πίτα για 45 -50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.