destination taste!

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

λεμονόπιτα

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

: 6-8
: 30 min
: 45 min

Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να αξιοποιήσετε τα μυρωδάτα λεμόνια. Διαλέξτε ελληνικά γιατί έχουν ασύγκριτη ευωδιά και σχεδόν πάντοτε είναι ακέρωτα, επομένως μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε το ξύσμα τους για να δώσετε θαυμάσιο άρωμα σε κάθε μαγειρική και ζαχαροπλαστική δημιουργία σας.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  • 125 γρ. βούτυρο lurpak, κρύο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • Για την κρέμα λεμονιού
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 230 γρ. ζάχαρη απλή
  • 75 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάω με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μέτρια. Την βγάζω από τον κάδο, την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Βήμα 2 Για την κρέμα λεμονιού: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζω τον κάδο του μίξερ και χτυπάω εκεί τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω αργά το λιωμένο βούτυρο, το κορν φλάουρ, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και συνεχίζω το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά αφράτη κρέμα.
  • Βήμα 3 Για την τάρτα: Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 20 – 22 εκ. ή ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι ίδιας διαμέτρου.
  • Βήμα 4 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ζύμη με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 24 εκ. Τη στρώνω στη φόρμα, προσέχοντας να εφαρμόζει καλά και στα τοιχώματα και με ένα πιρούνι την τρυπάω σε διάφορα σημεία (έτσι, δεν θα φουσκώσει στο ψήσιμο).
  • Βήμα 5 Αδειάζω την κρέμα λεμονιού στη βάση και ισιώνω την επιφάνεια.
  • Βήμα 6 Ψήνω τη λεμονόπιτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 35 – 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και η κρέμα να σφίξει. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει και την πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Γυρνάω τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ξαναβάζω τη λεμονόπιτα στο φούρνο, σε ένα από τα ψηλά ράφια. Ψήνω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει. Την αφήνω να κρυώσει και σερβίρω.

Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]