destination taste!

ΛΕΜΟΝΟΚΡΕΜΑ (LEMON CURD)

ΛΕΜΟΝΟΚΡΕΜΑ (LEMON CURD)

ΛΕΜΟΝΟΚΡΕΜΑ (LEMON CURD)

: 1 κιλό
: 10 min
: 30 min

Τώρα που τα λεμόνια είναι στο φόρτε τους, αιχμαλωτίζουμε τη γεύση και το υπέροχο άρωμά τους στη διάσημη λεμονόκρεμα. Προσέχουμε ωστόσο να αγοράζουμε λεμόνια βιολογικά ή έστω ακέρωτα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους. Κερωμένα είναι συνήθως τα εισαγόμενα λεμόνια που έχουν καλυφθεί με παραφίνη, ουσία που τα συντηρεί για καιρό ώστε να αντέξουν την «ταλαιπωρία» της μεταφοράς. Τα κερωμένα λεμόνια ξεχωρίζουν από την αφύσικη στιλπνότητά τους και καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Υλικά
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 320 ml χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. (1 πακέτο) βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του βουτύρου και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά (το βούτυρο δεν είναι απαραίτητο να λιώσει εντελώς σε αυτή τη φάση).
  • Βήμα 2 Αδειάζω το μείγμα σε μια μέτρια κατσαρόλα (κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα) και το ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία κρέμα.
  • Βήμα 3 Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω τη λεμονόκρεμα να γίνει χλιαρή και τη μοιράζω σε μικρά γυάλινα βαζάκια, πλυμένα με ζεστό νερό και καλά στεγνωμένα, όχι απαραίτητα αποστειρωμένα. Διατηρείται έως και 1 χρόνο, στο ψυγείο.
  • Βήμα 4 ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ:
    • Αλείφω φέτες ψωμιού, κέικ ή τσουρεκιού και τις σερβίρω για πρωινό ή με τον καφέ και το τσάι.
    • Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση για αφράτα μπισκότα.
    • Είναι η ιδανική γέμιση για τη διάσημη λεμονόταρτα: φτιάχνω ζύμη μπριζέ για τάρτες (ή χρησιμοποιώ έτοιμη ζύμη κουρού), την ψήνω άδεια για 20 λεπτά, την αφήνω να κρυώσει και τη γεμίζω με τη λεμονόκρεμα.
    • Τη σερβίρω σκέτη, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ή απλώνω επάνω της σφικτή μαρέγκα, ανασηκώνω «κορυφές» με ένα πιρούνι, πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και ψήνω την τάρτα στο γκριλ για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]