Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

: 4-6
: 1 hr
: 45 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ:Το λαχανόρυζο, με τον τρόπο μαγειρικής που μας προτείνει η Ντίνα, είναι ένα πιάτο γεμάτο από θρεπτικά συστατικά! Το ρύζι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των τροφίμων που διαθέτουν ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Η ανάμιξη του με το σπανάκι αποδίδει ένα πληρέστατο γεύμα μοναδικής διατροφικής αξίας. Πλουσιότατο σε βιταμίνες Α (β-καροτένιο), Β1, Β2, και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μεταβολική λειτουργία. Ταυτόχρονα, το γεύμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «απόλυτο γεύμα» αποδίδοντας μία μοναδική ποσότητα αντιοξειδωτικών και επιμέρους ενώσεων όπως η λουτεΐνη, ολευρωπαίνη και η βιταμίνη Ε που παρουσιάζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς επίσης και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βελτιώνοντας την γλυκαιμική ανταπόκριση, στον περιορισμό του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.

Υλικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό άσπρο λάχανο, καθαρισμένο από τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα του, ψιλοκομμένο για σαλάτα
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη (ή γλυκό μπούκοβο)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μυρώνια, ψιλοκομμένα (τα φύλλα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
  • 1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών (ή νερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το λάχανο, τα καρότα και το πράσο, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 – 18 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τις σταφίδες, την πάπρικα, τον άνηθο, τα μυρώνια και το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά.
  • Βήμα 2 Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Related Posts

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας. Εκτός νηστείας, μπορούμε να τους αυγοκόψουμε ή να τους σερβίρουμε με μια σάλτσα που θα φτιάξουμε…

ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Αγαπημένα πιάτα που εκπέμπουν ζεστασιά και θαλπωρή! Χειμώνας και κρύο είναι η κατάλληλη εποχή για να τα απολαύσουμε! Είναι χορταστικές και μπορούν να γίνουν το κύριο πιάτο στο καθημερινό μας τραπέζι. Σας έχω τις καλύτερες προτάσεις για σούπες μαγικές! Τραχανόσουπα με λαχανικά σοτέ Νηστίσιμη και […]