Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

: 1 κουλούρα
: 30 min
: 40 min
           
: 1 hr

Η λαμπροκουλούρα δεν είναι τσουρέκι, αν και αρωματίζεται με τα ίδια αρώματα… Είναι γιορτινό ψωμί στολισμένο με κόκκινα αυγά, που ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο για το βράδυ της Ανάστασης.

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι άσπρο δυνατό
  • 500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο, αγελαδινό
  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 300 γρ. γάλα φρέσκο
  • 20 γρ. γλυκάνισο σε σπόρους
  • 5 γρ. μαστίχα, χτυπημένη με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 5 γρ. μαχλέπι, σκόνη
  • 50 γρ. καρύδια
  • Για το στόλισμα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
  • 1 κόκκινο αυγό
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ανακατεύω τα άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Σε ένα μικρό μπολ διαλύω τη μαγιά με το χλιαρό νερό, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και 6 κουτ. σούπας αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χυλός.
  • Βήμα 3 Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες.
  • Βήμα 4 Ρίχνω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι και τα χτυπάω με το σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το μίγμα της μαγιάς συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Βήμα 5 Αλλάζω στο μίξερ το σύρμα και βάζω τον γάντζο και αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το τελειώσω όλο και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, ανεβάζω την ταχύτητα του μίξερ και δουλεύω για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μια μέτρια ζύμη (όχι πολύ μαλακή) και να γίνει ελαστική.
  • Βήμα 6 Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τα καρύδια και τον γλυκάνισο και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Βήμα 7 Κόβω ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη, στο μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού και το αφήνω στην άκρη για να φτιάξω τα κορδόνια. Πλάθω τη ζύμη σε ένα μακρύ κορδόνι και πιάνοντας τις δύο άκρες της στρίβω με αντίθετη φορά μέχρι να δημιουργήσω ένα στρυφτό ζυμάρι. Ενώνω καλά τις άκρες και κάνω ένα στρογγυλό στεφάνι. Βάζω την κουλούρα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Βήμα 8 Κόβω το κομμάτι της ζύμης που έχω κρατήσει στην άκρη σε δύο κομμάτια και τα πλάθω σε δύο κορδόνια. Βάζω τα κορδόνια σταυρωτά στο κέντρο του στεφανιού, φροντίζοντας να είναι χαλαρά στο κέντρο και όχι τεντωμένα γιατί φουσκώνοντας θα «πετάξουν» το αυγό. Στο κέντρο των δύο κορδονιών βάζω ένα κόκκινο αυγό.
  • Βήμα 9 Σκεπάζω την κουλούρα με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 10 Ξεσκεπάζω τη λαμαρίνα και αλείφω το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  • Βήμα 11 Ψήνω την λαμπροκουλούρα στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου. Καλή Ανάσταση!

Related Posts

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ […]

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Από τα γλυκά που συνήθως μας ζητούν και σε «πακέτο». Γι’ αυτό πάντα ετοιμάζουμε και σε μπολάκια με μπόλικη κανέλα.