ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ
Τέλειο φαγητό που τα μοσχαρίσια λουκάνικα δίνουν ξεχωριστή γεύση. Αν θέλετε, με την ίδια γέμιση μπορείτε να φτιάξετε και κανελόνια ή κοχύλια γεμιστά.
Υλικά
- 200 γρ. λαζάνια
- 450 γρ. μοσχαρίσια λουκάνικα, αφαιρώ την εξωτερική μεμβράνη τους
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 400 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα
- 450 γρ. μοτσαρέλα (200 γρ. κομμένη σε λεπτές φέτες & 250 γρ. θρυμματισμένη με το χέρι)
- 250 γρ. ανθότυρο (ή ρικότα), θρυμματισμένο
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του σκεύους
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Βήμα 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό. Μόλις μυρίσει ρίχνω τα ντοματάκια, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
- Βήμα 3 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω την δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια και σοτάρω για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα λουκάνικα και με ένα κουτάλι «σπάω» τα χοντρά κομμάτια τους για να γίνουν σαν κιμάς. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 10 λεπτά.
- Βήμα 4 Από την κατσαρόλα με την σάλτσα ντομάτας, βγάζω 3 γεμάτες κουταλιές σε ένα μπολ και την υπόλοιπη την ρίχνω στο τηγάνι με τα λουκάνικα. Προσθέτω τον μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
- Βήμα 5 Σε ένα μπολ ανακατεύω την θρυμματισμένη μοτσαρέλα, το ανθότυρο, το αυγό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βήμα 6 Λαδώνω ένα πιρέξ με ελάχιστο ελαιόλαδο και απλώνω στο πάτο του την σάλτσα που έχω κρατήσει στην άκρη. Στρώνω μια σειρά με λαζάνια και απλώνω το 1/3 του μείγματος με τα λουκάνικα. Πασπαλίζω με το ½ μείγμα των τυριών και σκεπάζω με μια σειρά λαζάνια. Στρώνω άλλο 1/3 από το μείγμα με τα λουκάνικα και πασπαλίζω με την δεύτερη δόση τυριών.
- Βήμα 7 Σκεπάζω με μια τελευταία σειρά λαζάνια και απλώνω την τελευταία δόση με τα λουκάνικα. Σκεπάζω το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 45 λεπτά.
- Βήμα 8 Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, σκορπάω τις φέτες μοτσαρέλας και επαναφέρω το σκεύος στο φούρνο συνεχίζοντας το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Βήμα 9 Βγάζω το σκεύος από το φούρνο και το αφήνω για 20 λεπτά πριν το κόψω.