Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

: 3 λαγάνες
: 20 min
: 40 min
           
: 1 hr

Δεν θα το πιστεύετε πόσο νοστιμότερη γίνεται η λαγάνα αν βάλετε αλεύρι ολικής αλέσεως. Εγώ την κάνω αρκετά συχνά. Κόβω σε κομμάτια και τα γεμίζω με φέτα και ντομάτα. Τέλειο σάντουιτς!

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι ολικής
  • 500 γρ. αλεύρι άσπρο μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • 25 γρ. αλάτι
  • 75 γρ. μαγιά νωπή
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 950 γρ. νερό
  • 300 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • μαυροσούσαμο, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα δύο άλευρα, την μαγιά θρυμματισμένη και το ηλιέλαιο. Αρχίζω να προσθέτω λίγο λίγο το νερό και να ανακατεύω με το χέρι με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάτζο του μίξερ). Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Προσθέτω τις ελιές και τα κρεμμυδάκια και ζυμώνω με απαλές κινήσεις και όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μην λιώσουν, μέχρι να ενσωματωθούν στο ζυμάρι. Σ’ αυτό το σημείο, προσθέτω λίγο έξτρα αλεύρι γιατί τα κρεμμυδάκια και οι ελιές θα κάνουν το ζυμάρι να κολλάει. Αλευρώνω καλά τη λεκάνη και βάζω εκεί τη ζύμη. Την σκεπάζω καλά και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 2 Βγάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβω σε 3 κομμάτια. Πιέζω με τα χέρια μου κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασσικό σχήμα της λαγάνας. Κάνω λακουβίτσες με τα δάχτυλά μου σε όλη την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και τις μεταφέρω σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζω τις λαμαρίνες και αφήνω τις λαγάνες να ξαναφουσκώσουν για 20 λεπτά περίπου.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Ξεσκεπάζω τις λαγάνες και με ένα πινέλο αλείφω όλη την επιφάνεια με νερό. Πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Ψήνω τις λαγάνες για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Related Posts

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Αυτές τις γιορτινές ημέρες αποφασίστε να πρωτοτυπήσετε στέλνοντας μοναδικά, γευστικά δώρα με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σας προτείνω δύο εντυπωσιακά κουτιά με καλούδια που επέλεξα ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα γιατί τα θεωρώ ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Κάθε δώρο, συνοδεύετε από προτάσεις συνταγών που γίνονται […]

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

Πολλοί ερευνητές, τα τελευταία χρόνια διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα…», εφόσον η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες, εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν […]