Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

: 4
: 20 min
: 35 min

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Εξαίσια συνταγή για ψαράκι από την Ντίνα Νικολάου! Το λαβράκι ανήκει στα λιπαρά ψάρια με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά , τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο σύνολο της υγείας του ανθρώπου και στα καρδιαγγειακά. Ακόμα, παρέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12). Από την άλλη, το βούτυρο βοηθάει στην απορρόφηση των βασικών μετάλλων από τον οργανισμό. Περιέχει ασβέστιο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου ενώ παράλληλα είναι σημαντική τροφή και για τις εγκύους καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των εμβρύων. Τέλος, τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C και φλαβονοειδή.

Υλικά
  • 2 λαβράκια περίπου 600-700 γρ. το καθένα, καθαρισμένα ολόκληρα
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 2 παντζάρια
  • 3 καρότα
  • 300 γρ. κολοκύθα
  • 1 φινόκιο
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ακαθάριστες
  • 2 ακέρωτα λεμόνια, κομμένα σε φέτες
  • Χυμό και ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 10-12 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω και πλένω καλά τα παντζάρια, τα καρότα, την κολοκύθα, το φινόκιο και τις γλυκοπατάτες και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αραδιάζω τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω απαλά. Αλατοπιπερώνω τα ψάρια και γεμίζω τις κοιλιές τους με λίγα κλαδάκια θυμάρι.
  • Βήμα 3 Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ραντίζω τα ψάρια και τα λαχανικά με το μείγμα. Σκορπίζω τα υπόλοιπα κλαδάκια θυμάρι και το σκόρδο και βάζω τις φέτες λεμονιού επάνω στα ψάρια. Κλείνω καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και σκορπίζω τις ελιές. Επαναφέρω στο φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Related Posts

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

Μια μηλόπιτα διαφορετική απ’ όσες γνωρίζετε. Τα ρολάκια σφολιάτας αλλά και η κανέλα με τα μπισκότα δίνουν τραγανή υφή και απίστευτη γεύση.

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Από τις πιο εύκολες και γρήγορες μηλόπιτες που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε. Το πετιμέζι είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά και σ’ αυτό το γλυκό δίνει μοναδική γεύση και αρώματα.