Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

: 4
: 10 min
: 40 min

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση. Τα ψάρια με την ταυτότητα FISH FROM GREECE είναι µία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. ∆ιεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Συγκεκριμένα, το λαβράκι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τρία μεταλλικά στοιχεία σημαντικά για την οστική υγεία καθώς και για τη βέλτιστη νευρολογική λειτουργία. Η συνταγή αυτή προσφέρει επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών τόσο από το ελαιόλαδο όσο και από τις ελιές και τις ρώγες σταφυλιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, όπου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας και βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος, ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες του ψαριού με τις πατάτες, κρατούν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος σε χαμηλά επίπεδα.

Υλικά
  • 2 μεγάλα λαβράκια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, καθαρισμένα ολόκληρα
  • 200 γρ. ελιές μαύρες
  • 200 γρ. ρόγες κόκκινου σταφυλιού
  • 200 γρ. ρόγες λευκού σταφυλιού
  • 3-4 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 300 ml κρασί λευκό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 4-5 πατάτες μέτριες, πλυμμένες καλά με τη φλούδα τους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνω τις ελιές και τις ζεματίζω για 3-4 λεπτά. Τις σουρώνω και τις μεταφέρω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Προσθέτω τα σταφύλια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω καλά τα ψάρια και τα στρώνω επάνω στα σταφύλια. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το κρασί, σκορπίζω το θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα ψάρια.
  • Βήμα 2 Για τις πατάτες: Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και γεμίζω με κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζω με ένα πηρούνι και θα πρέπει οι πατάτες να έχουνμαλακώσει ελαφρά (αλλά να υπάρχει και κάποια αντίσταση στο πηρούνι). Σουρώνω τις πατάτες και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν μέχρι να μπορώ να τις αγγίξω. Τοποθετώ τις μισοβρασμένες πατάτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να «τσακίσουν». Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και σκορπίζω τα μυρωδικά. Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι και ψήνω στους 200°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.


Related Posts

ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ PELEANO

ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ PELEANO

Το κλασσικό κι αγαπημένο κέικ μαρμπρέ, παίρνει χρώμα αλλά και άρωμα με πορτοκάλι. Απολαύστε το με δροσερό Peleano Sparkling Tale Rose.

ΠΟΙΑ ΒΟΤΑΝΑ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

ΠΟΙΑ ΒΟΤΑΝΑ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Μιας και ο καιρός μάς τα χαλάει και έρχεται σιγά- σιγά το κρύο, ένα ζεστό τσάι θα το πιούμε! Μου αρέσει και αυτή η εποχή του χρόνου που μαζευόμαστε όλοι δίπλα στο τζάκι και πίνουμε κάτι ζεστό… Tο κλασσικό τσάι του βουνού το ξέρουμε όλοι… […]