ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ
Ιδιαίτερο και γιορτινό φαγητό που ταιριάζει πολύ με ένα ρωμαλέο κρασί για να το απογειώσει.
Υλικά
- 1 κόκορας (ή χωριάτικο κοτόπουλο) 1½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνη
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 500 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, μικρά ολόκληρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ρίγανη ξερή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Αλατοπιπερώνω καλά το κοτόπουλο και βάζω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα να ζεσταθεί. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα σε μονή στρώση για να σοταριστούν και να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.
- Βήμα 2 Βγάζω το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και ρίχνω στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σοτάρω για λίγα λεπτά να πάρουν χρώμα. Προσθέτω το σκόρδο και επαναφέρω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη δάφνη και το μπαχάρι και ρίχνω το κόκκινο κρασί το οποίο θα πρέπει να σκεπάζει το κοτόπουλο.
- Βήμα 3 Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 1½ ώρα.
- Βήμα 4 Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και πασπαλίζω με τη ρίγανη. Κουνάω λίγο την κατσαρόλα για σκορπίσει η ρίγανη το άρωμά της και σερβίρω.