Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Κόκορας γεμιστός και γιορτινός

Κόκορας γεμιστός και γιορτινός
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30´ 2 ώρες 6 μερίδες 12 ώρες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στο Ξυλόκαστρο.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 κόκορας περίπου 2-3 κιλά (προτιμότερο το καπόνι) αλανιάρη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κράνμπερι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κάστανα βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα σε πούδρα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδα Κορινθιακή
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για τη κρούστα 

  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 ποτηράκι πετιμέζι ή πετιμέζι από ρόδι
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε σκόνη

Για την μαρινάτα αλατόνερου

  • 4 λίτρα νερό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
  • 2 μπαστουνάκια κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρια σε κόκκους
  • 1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρύφαλλο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 πορτοκάλια με τη φλούδα κομμένα στα τέσσερα
Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα (που να χωράει ολόκληρο τον κόκορα) βάζω όλα τα υλικά και βυθίζω μέσα τον κόκορα. Βάζω πάνω στον κόκορα ένα βάρος έτσι ώστε να κρατηθεί μέσα στο νερό σκεπασμένος. Σκεπάζω το σκεύος με αλουμινόχαρτο και αφήνω τον κόκορα να μαριναριστεί για 1 νύχτα στο ψυγείο ή σε κρύο μέρος.
Την άλλη μέρα ξεπλένω καλά τον κόκορα με τρεχούμενο νερό και τον  σκουπίζω καλά μέσα και έξω.

Για το ψήσιμο: Σε ένα μπολ αναμειγνύω τα υλικά για την κρούστα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αναμειγνύω τα κάστανα, τα κράνμπερυ, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την πούδρα αμυγδάλου. Καρυκεύω τη γέμιση με την πάπρικα. Αλατοπιπερώνω και γεμίζω με αυτό το μίγμα τον κόκορα.
Αλατοπιπερώνω καλά το εξωτερικό του κόκκορα και τον αλείφω καλά με το μίγμα της κρούστας.
Βάζω τον κόκορα σε ταψί φούρνου. Βάζω τα πορτοκάλια της μαρινάτας γύρω από τον κόκκορα. Ραντίζω με ελαιόλαδο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζω τον κόκορα και αφήνω να ψηθεί για μια ώρα ακόμη.