Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 30 min
: 40 min

Δύστροπα φρούτα τα κυδώνια. Αλλά όσο στυφή και αδιάφορη είναι η γεύση τους, τόσο θεαματική είναι η μεταμόρφωσή τους όταν τα κάνουμε γλυκό κουταλιού!

Υλικά
  • 2 κιλά ώριμα και γερά κυδώνια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία
  • λίγος χυμός λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά, αλλά χωρίς αυτήν δεν είναι το ίδιο!)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζω.
  • Βήμα 2 Τα ξεφλουδίζω (για ευκολία χρησιμοποιώ το εργαλείο που ξεφλουδίζω τις πατάτες και τα λαχανικά), ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζω με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.
  • Βήμα 3 Τα κόβω πρώτα στα οκτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους.
  • Βήμα 4 Μαζεύω τα κουκούτσια, τα καθαρίζω από υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγω σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, το οποίο δένω με μια κλωστούλα.
  • Βήμα 5 Στη συνέχεια, κόβω κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβω κάθε φέτα σε μικρά, λεπτά μπαστουνάκια.
  • Βήμα 6 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζω για 2 – 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 7 Προσθέτω τα κομμένα κυδώνια και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και αφήνω να πάρουν μια βράση. Τα κουκούτσια του κυδωνιού (και του μήλου) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης, ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.
  • Βήμα 8 Μαγειρεύω για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πώς το ελέγχω
  • Βήμα 9 Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος βάζω μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ.
  • Βήμα 10 Το βάζω για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάω ένα κουτάλι από μέσα: αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζω για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζω.
  • Βήμα 11 Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και μοιράζω αμέσως το γλυκό κουταλιού κυδώνι σε αποστειρωμένα βαζάκια, βάζοντας στο καθένα 1–2 φύλλα αρμπαρόριζας.

Related Posts

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΥΔΩΝΙ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΥΔΩΝΙ

Αυτά τα πρωτότυπα σε γεύση και αφράτα μπισκότα κλείνουν μέσα τους όλη τη γλύκα και τη νοστιμιά των κυδωνιών, που τώρα είναι στην εποχή τους. Δώστε προσοχή στο κόψιμο της ζύμης σε ισόπαχες φετούλες…

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΡΟΔΙ & ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΡΟΔΙ & ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Το ρυζόγαλο είναι από τα επιδόρπια που θεωρώ μεγαλειώδη μέσα στην απλότητά τους. Λίγα υλικά αλλά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Συνδυάστε το με φρούτα της εποχής, αλλά και κάποιο ξηρό καρπό που αγαπάτε.