Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ ΜΕ ΤΡΙΦΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ ΜΕ ΤΡΙΦΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ ΜΕ ΤΡΙΦΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

: 40-50
: 20 min
: 20 min
           
: 15 min

Από τα πιο νόστιμα και γρήγορα σνακ. Τραγανά, χρωματιστά με πολλούς σπόρους που δίνουν έξτρα τραγανότητα. Μπορείτε να τα σερβίρετέ τα με ντιπ και τυριά σαν ορεκτικό ακόμα και σε επίσημα γεύματα.

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι πολύσπορο, Μύλοι Δάκου
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Μύλοι Δάκου
  • 1 μεγάλο παντζάρι, καθαρισμένο, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γρ. ανάμεικτοι σπόροι, ειδικοί για πολύσπορο ψωμί (π.χ. ηλιόσποροι, πασατέμπο, λιναρόσπορος, σουσάμι απλό και μαύρο)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα δύο άλευρα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει ελαφρά. Προσθέτω το κρασί, το τριμμένο παντζάρι, το τυρί, τα αυγά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζω το καλό χτύπημα για 5 – 6 λεπτά, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και η ζύμη να γίνει εύπλαστη και αρκετά λεία. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά για να «ξεκουραστεί».
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και κόβω κομμάτια ζύμης με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Πλάθω το κάθε κομμάτι με τις παλάμες μου σε λεπτά και μακριά μπαστουνάκια (κριτσίνια) και τα αραδιάζω στις λαμαρίνες.
  • Βήμα 3 Αλείφω με πινελάκι τα κριτσίνια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζω με τους σπόρους. Ψήνω τα κριτσίνια για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο.

Related Posts

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Πάσχα χωρίς αρνάκι δεν γίνεται. Μια συνταγή απλή, αλλά πεντανόστιμη. Η λαδόκολλα συγκρατεί τον ατμό και τα αρώματα. Το κρέας ψήνεται μέχρι μέσα, χωρίς να καεί και γίνεται τόσο τρυφερό… σαν «λουκούμι».

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Ένα αρνάκι, σκέτο λουκούμι… Μπορείτε αντί για γραβιέρα να βάλετε ότι σας αρέσει. Αρκεί να είναι ένα τυρί πικάντικο. Ζητήστε από το χασάπη να σας ξεκοκκαλίσει το κρέας για ρολό χωρίς να αφαιρέσει την πέτσα του.